archív aktualít rok 2015

Evropská výroba parket – pokles o 3,8 %

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Parkety 1Objem produkce členských firem ve Federaci evropské výroby parket (FEP) podle předběžných čísel klesl v roce 2014 téměř o 4 %. Údaje pochází z průzkumu mezi jednotlivými členskými svazy, jehož výsledky prezentovalo vedení představenstva FEP na veletrhu Domotex v Hannoveru. Konečná čísla by měla být zveřejněna na generálním shromáždění FEP začátkem června letošního roku v Bordeaux.

Výsledky producentů parket kolísají nejen regionálně, ale i kvartálně, zdůrazňují zástupci svazů. Především v zemích jako Itálie nebo Francie jsou stále znatelné následky krize z let 2008/09. Pozitivní zprávy hlásí Švédsko, kde se trh vyvíjí poměrně úspěšně, také Maďarsko zaznamenává kladný trend vývoje. Ve střední Evropě si udržuje stabilní úroveň Švýcarsko, v Německu a Rakousku vývoj trhu s parketami lehce oslabil.

Co se týká produkce a sortimentů, jsou v poslední době velmi oblíbené velkoplošně formáty, jemnější struktury vzorů a přírodní odstíny. Dominantní zastoupení na trhu s dřevěnými podlahovými materiály má zcela jistě dub. Exotické sortimenty v poslední době z evropského trhu pozvolna mizí.

Pro rok 2015 zaznamenává průmysl výroby parket pozitivní signály vývoje a očekává minimálně stabilizaci trhu s parketami v Evropě. Konkurence jiných podlahových materiálů je samozřejmě silná, to platí především pro moderní vinylové a elastické podlahy.

Podrobnější informace o vývoji trhu a průmyslu výroby parket zveřejní 59. Generální shromáždění a 40. Kongres výroby parket ve dnech 4. – 5. června 2015 v Bordeaux.

Zdroj: www.fordaq.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina