archív aktualít rok 2014

Finále SUSO se blíží

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SUSO Mafell 1mVzrůstající náročnost zadání, vyšší nároky na manuální zručnost, odbornější teoretické znalosti. To jsou hlavní body charakterizující obor truhlář při finále soutěže SUSO, které proběhne od 16. do 19. 9. 2014 při 25. mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

Trendem posledních let u soutěže SUSO je vzrůstající náročnost. Krátí se čas na zpracování úkolu, klade se důraz na ruční zpracování konstrukčních spojů, zpřísňují se kritéria hodnocení, vkládají se nové disciplíny. Na první pohled se zdá, že se soutěž SUSO pro studenty oboru truhlář stává téměř nezvladatelnou. „Praxe až zase tak krutá není,“ přibližuje David Surmaj, manažer soutěže z pořádající společnosti ABF, a.s. „Finálové zadání se může zdát nezvladatelné, ale je nutné dodat, že studentům k práci poskytujeme špičkové technologie. Pracují na nových hoblicích Ramia Goal, které umožňují velmi komfortní práci ve dvojici. Při zpracování spojení technologií kolíkování pracují s vrtačkami DeWalt. Přesně nařezané dřevěné desky dodává společnost Dyas. To jsou příklady, při kterých finalisté šetří čas a nám umožní hledat další podněty.“

Objevily se i nové disciplíny, jako třeba se společností Mafell. Soutěžící pracují na jednoduchém úkolu s kmitací a kotoučovou pilou Mafell. „Ověříme si, zda umí takové stroje používat, zda si hlídají bezpečnost práce a jestli umí využívat předností a výhod strojů Mafell. Pro finále jsme zvolili výrobu stojanů na víno a jsme velmi zvědavi, kolik jich bude plně funkčních,“ říká s úsměvem Ing. Jiří Odvárka ze společnosti Mafell.

Novinkou aktuálního ročníku je disciplína Houfek, při níž se mladí stolaři seznámí s obsluhou širokopásové brusky BULDOG. Zde musí prokázat několik dovedností, jako jsou schopnost změřit si tloušťku materiálu, zapojit stroj, vyměnit brusný pás a nastavit správnou technologii broušení. Výsledkem jim jsou kalibrované polotovary pro další výrobu.

Hlavní porotce lpí na tradiční zručnosti budoucích truhlářů. Proto byla zařazena disciplína s ruční výrobou čepových spojů, která se ukázala být největším kamenem úrazu pro většinu soutěžících. „Tady se dělí zrno od plev, když to řeknu takto natvrdo,“ hodnotí kvalitu ruční práce z postupových kol hlavní porotce Libor Malý.

Závěrem je nutno dodat, že ti nejlepší si odnesou zajímavé ceny od společnosti Carharrt profesionální oblečení, dlabačku Houfek, hoblice Ramia, pilu Mafell a další. Takové ceny za náročnost už stojí!

Více na www.suso.cz.

Foto: archiv SUSO

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina