archív aktualít rok 2014

Současná politická situace v Česku investorům příliš nepřeje

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Schweighofer logoPřed dvěma měsíci odmítlo zastupitelstvo jihočeské obce Vodňany výstavbu velkokapacitní pily rakouské společnosti Holzindustrie Schweighofer. Mělo se jednat o největší investici v jižních Čechách po Temelínu v hodnotě cca 4 mld. Kč, která měla přinést práci zhruba pěti stovkám lidí.

Hospodářské noviny (HN) v pátek 15.8. zveřejnily vyjádření Jürgena Bergnera, jednatele společnosti Holzindustrie Schweighofer, který nešetří kritikou českého prostředí. Uvedl, že „současná politická situace v Česku investorům příliš nepřeje. Na jednu stranu všichni volají po nových pracovních příležitostech a prosperitě, na stranu druhou podle něj málokdo najde odvahu ohrozit při hlasování o tak rozsáhlém projektu vlastní politické ambice.“ Narážel tím na skutečnost, že zastupitelstvo Vodňan při rozhodování o projektu zohlednilo výsledek neplatného referenda, kterého se nezúčastnil dostatečný počet hlasujících.


Podle HN firma za posledních pět let v Česku usilovala o několik lokalit a ani v jedné se jí nepodařilo uspět. Podle agentury CzechInvest hledání vhodných lokalit pro umístění pily v Česku nadále pokračuje. Avšak podle vedení rakouského investora jsou snahy ze strany agentury spíše vlažné. „V jiných zemích Evropy – a zejména východní Evropy – je prosazení projektu takového rozsahu významně jednodušší a větší je i podpora ze strany investiční agentury. Pokud chce Česká republika přivést v budoucnu ještě nějaké investory, bude se muset v Praze něco zásadně změnit,“ uvedl v rozhovoru Bergner.

 

Související články:

Schweighofer ve Vodňanech pilu stavět nebude

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina