archív aktualít rok 2014

Josefkol již posedmé představil kočáry i mizející řemesla

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Josefkol 2014Předminulý víkend 19. a 20. července 2014 proběhl v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku 7. ročník mezinárodního srazu mistrů kolářských a kočárnických řemesel JOSEFKOL 2014. Akci konanou ve spolupráci s Olomouckým krajem liž tradičně pořádalo občanské sdružení Historické kočáry „MYLORD“ pod vedením místního nadšence Václava Obra, který ve zmíněné obci provozuje také vlastní muzeum kočárů.

Dvoudenní akce, jejíž název vznikl spojením jména sv. Josefa, patrona všech tesařů, truhlářů a kolářů, a nejdůležitějšího vynálezu – kola, se každoročně těší značné pozornosti návštěvníků z domova i zahraničí a proběhla jako obvykle v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. Vrcholem programu, který byl tentokrát věnován dávnému 18. století, byla ukázka všech devatenácti dnes již téměř zapomenutých řemesel, která nějakým způsobem souvisí se stavbou historických kočárů. Mezi pětačtyřiceti řemeslníky se tak návštěvníkům mimo kolářů představili také kováři, čalouníci, sedláři, lampáři a jiní ze všech koutů republiky i zahraničí.

Josefkol 2014Mezinárodní festival Josefkol, na kterém se nesmí objevit žádná replika, ale pouze originální zrestaurované kousky, je pořádán s cílem představit lidem zručnost zanikajících řemesel. „V minulosti nebyla elektřina, nebyly dnešní soustruhy a nástroje, které nám usnadňují a urychlují práci. Nebylo nic a přesto naši předci dokázali něco, co my mnohdy ani neumíme,“ vzpomenul s úctou na kvalitní práci někdejších řemeslníků iniciátor akce Václav Obr s tím, že nejobdivovanější profesí ze strany návštěvníků je již tradičně kolařina, kterou zde letos mezi jinými prezentovali kolářští mistři Augustin Krystyník z Nového Hrozenkova a Aleš Uherka z Bystrého u Poličky. Součástí programu byla také přehlídka umění mistrů opratí, doprovázená komentovanými ukázkami netradičních zápřahů a možnost projížďky nejrůznějšími typy historických kočárů. Vrcholem celého dění Josefkolu pak byla historická scéna řemesel, která se ponořila do dávné doby 18. století a představila stavbu jednotlivých dílů kočárů, na jejichž výrobu je zapotřebí pouze přírodních materiálů. Po celou dobu trvání akce mohli návštěvníci zavítat i do místního Muzea kočárů, které Václav Obr zbudoval v letech 2006 – 2009 z vlastních prostředků a za pomoci několika grantů. V současné době je v hlavním sále muzea soustředěno přes 70 kočárů a saní z let 1750 – 1920, které nashromáždil a z části také sám zrestauroval za bezmála 20 let, kdy se této zálibě naplno věnuje a kterou se v současné době i živí. Součástí prohlídky byla také jeho restaurátorská dílna, umístěná v zadní části objektu muzea a půdní galerie, kde je mimo jiné umístěna i největší sbírka kočárových luceren ve střední Evropě.

Foto: archiv Muzea Kočárů

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina