archív aktualít rok 2014

Třešťské Dřevořezání si připsalo třináctku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevorezani Trest2014 1mVíce než čtyři desítky řezbářů z několika regionů se o prvním červencovém víkendu sjely do Třešti na Jihlavsku. V již tradičním termínu (během státních svátků 5.–6. července) se na místním náměstí T.G. Masaryka konal v pořadí již 13. ročník DŘEVOŘEZÁNÍ, pořádaný místním Spolkem přátel betlémů.

Tato akce, jejíž termín letos připadl právě na sobotu a neděli, se v kulturním kalendáři Jihlavska právem zařadila mezi nejtradičnější a nejnavštěvovanější a stejně jako v minulých letech přilákala stovky návštěvníků. Kromě prezentace práce řezbářů ji po oba dva dny provázel také bohatý hudební a divadelně-loutkářský program.

Loutky jako takové (např. Spejbl s Hurvínkem a Máničkou, Kašpárek, smrtka nebo čert) ostatně nechyběly ani mezi řezbářskými výrobky na pultech stánků. Vedle nich zde byly k vidění více i méně tradičně vyhlížející betlémy a betlémové figurky (postavičky darovníků, zvířátka apod.), reliéfy s přírodními i jinými motivy, ale třeba i sochy sportovců (medailistka, oštěpař či lyžař) inspirované úspěchy našich sportovců na posledních velkých akcích.

Zúčastnění řezbáři zde také stejně jako v minulých letech zhotovovali i několik nových postaviček do tzv. Společného třešťského betlému, který je od roku 2002 součástí stálé expozice betlémů v místním Schumpeterově domě a každoročně se „zvětšuje“ o zhruba desítku přírůstků. Někteří z mistrů se také věnovali velkým figurám v životní velikosti (např. další soše Darovnice) pro informační poutač, který je od roku 2007 umístěn na hrázi Třešťského potoka u příjezdové cesty od Jihlavy a informuje o místní betlémářské tradici. Její vznik se datuje do počátku 19. století pod vlivem třebíčských papírových betlémů a později také jihlavských betlémů dřevěných.

Zdroj: Jihlavské listy (foto: Jiří Varhaník)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina