archív aktualít rok 2014

Představili Centrum inovací modulové výstavby

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

CIMV 1mV pátek 16. května 2014 se v Technologickém parku Progres v průmyslové zóně v Holešově uskutečnilo 1. setkání zakladatelů a partnerů Centra inovací modulové výstavby (CIMV). Setkání se zúčastnilo zhruba pět desítek pozvaných hostů z řad zástupců výrobních firem, soudních znalců, zkušebních ústavů, vysokých škol, poradenských a konzultantských firem, státních institucí apod. Jednalo se asi o polovinu všech partnerů – tuzemských i zahraničních, které CIMV v současné době má.

Centrum má v Technologickém parku Progres k dispozici kancelářské a laboratorní prostory o celkové ploše 132 m2. Ty jsou členům a partnerům CIMV od nynějška k dispozici.

„Otcem“ myšlenky a iniciátorem projektu je Ing. Marek Polášek, Ph.D., jednatel společnosti WOODEXPERT zabývající se poskytováním služeb znalců, techniků a odborníků ve svých profesích, a to zejména v oblastech zpracování dřeva, dřevařské výroby, dřevostaveb aj.

„Rádi bychom spolu s vámi změnili současný přístup k inovacím. Chceme vrátit vývoj tam, kde byl kdysi, tzn. řešit problémy, které trápí výrobce, poskytovat jim nové technologie, vyvíjet nové výrobky atd. Nikoli řešit umělé problémy a výzkumné projekty, na které někdo získal dotace a které s největší pravděpodobností skončí někde v archivu,“ představil v úvodu svoji vizi Marek Polášek.

CIMV hlavaCílem projektu je podle jeho slov umožnit výrobním firmám, vývojovým, zkušebním a vzdělávacím institucím setkávat se nad společnými silami řešenými problémy a koordinací všech těchto zájmových skupin uvádět v život zcela nová technická a technologická řešení, vycházející z důkladné analýzy jednotlivých problémů, jejich měření, výzkumu, vývoje a ověření v laboratorních podmínkách.

„Velký potenciál je také ve vysokých školách a ve studentech. Dnes jsou vysoké školy bohužel odříznuté od praxe. Proto bychom je rádi více přiblížili praxi, vtáhli je do procesu praktického vývoje a inovací. Ve výrobě nelze experimentovat a něco zkoušet. K této činnosti je zapotřebí platforma a prostor vyhrazený této činnosti. Naším cílem a úkolem je dát všechny související skupiny činností dohromady, zkoordinovat spolupráci a propojit výzkum a akademickou sféru s praxí,“ doplňuje M. Polášek, který se již téměř dvacet let zabývá problematikou zkoušení a ověřování vlastností výrobků.

CIMV je podle něj koncipováno jako zcela otevřená platforma pro lidi, kteří mají pozitivní přístup k inovacím, jsou otevřeni změnám, kteří mají dobré nápady a „otevřené hlavy“. Tuto základní myšlenku vyjadřuje i dřevěná socha muže s „otevřenou“ hlavou, která se stala symbolem Centra inovací modulové výstavby.

CIMV spolecna

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina