archív aktualít rok 2014

Oslavy 20 let dělostřelců v Jihlavě zpestřili tesaři, řezbáři, koláři, kočárníci a koželuh

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SPD 1mTradiční zvyk „upalování čarodějnic“, připadající v Česku na poslední dubnový den (30. 4.), pojalo letos poněkud netradičně statutární město kraje Vysočina – Jihlava. Magistrát města a místní občanské sdružení Společnost přátel dělostřelby, dlouhodobě spolupracující s tesařem – památkářem Karlem Kloudou, připravilo občanům před večerním zažehnutím vater vskutku nevšední odpoledne.

Iniciátorem akce, pořádané na jihlavském Masarykově náměstí, bylo již zmíněné občanské sdružení Společnost přátel dělostřelby (SPD), které si letos připomíná dvacet let od doby, kdy skupina místních nadšenců postavila podle dobových nákresů svůj první palný kus – houfnici ráže 63 mm.

„V současné době máme ve stavu celkem asi 60 hlavní a děla vyrábíme také na zakázku pro potřeby filmařů či různé skupiny historického šermu apod.,“ informuje nás dělmistr SPD David Kočka před vystavenou plejádou historických palných zbraní s tím, že společnost se mimo to při různých příležitostech věnuje také pořádání komponovaných pořadů. V nich jsou kromě historické dělostřelby zastoupeny i další obory lidské činnosti, např. ukázky tradičních řemesel v podání jihlavského tesaře – památkáře Karla Kloudy, kuželuha Miloslava Šlechty a dalších řemeslníků.

„No a když tyto akce děláme po celé republice, rozhodli jsme se jednu věnovat i našim spoluobčanům a ukázat jim, že řemeslné trhy mohou být i o něčem jiném, než na co jsou zvyklí např. o vánocích,“ vstupuje do rozhovoru tesař Klouda, na jehož pozvání přijela do Jihlavy předvést svůj um, kromě místního amatérského řezbáře Jaroslava Vyskočila, i řada profesionálních řemeslníků. Mezi nimi např. čtenářům Dřevařského magazínu známý kolář Augustin Krystyník z Nového Hrozenkova, mladý řezbář Jan Horák z Drozdovic na Prostějovsku, či bratské kvarteto tesařů – památkářů (Miloš, Radek, Marian a František Kolouchovi) z Frankova Zhořce u Velkého Meziříčí, kteří po celé odpoledne až do večerních hodin přitahovali na náměstí stovky diváků.

SPD 2

Mezi prezentujícími se řemeslníky byl např. kolář Augustin Krystyník z Nového Hrozenkova nebo tesaři – památkáři bratři Kolouchové z Frankova Zhořce u Velkého Meziříčí

Nicméně největší pozornosti malých i velkých účastníků akce se těšil Václav Obr, restaurátor a provozovatel soukromého muzea kočárů z Čech pod Kosířem, který ve zhruba hodinovém komponovaném programu formou pantomimy předvedl všech 19 řemesel, které je třeba zvládnout k tomu, aby historický kočár mohl být zrestaurován do původní podoby a zapřažen do koňského spřežení.

SPD 3

Největší pozornosti účastníků akce se těšila „kočárnická show“ v podání Václava Obra, restaurátora a provozovatele soukromého muzea kočárů z Čech pod Kosířem

Vyvrcholením řemeslnického trhu byl křest tří nových historických děl z produkce SPD, která zde dostala symbolická jména Ježek (po symbolu ježka v městském znaku), Zuzana (po stejnojmenném zvonu zdejšího svatojakubského kostela z roku 1563 o hmotnosti 7086 kg, který je druhým největším zvonem na Moravě) a Gustav (po králi Švédska), kterým si členové sdružení připomínají období třicetileté války, kdy byla Jihlava dva roky okupována švédskými pluky. Slavnostního křestního aktu a následného odpálení první salvy se pak úspěšně zhostil spolu s primátorem města Ing. Jaroslavem Vymazalem a jeho náměstkem PaedDr. Ing. Rudolfem Chloupkem také kamarád jihlavských dělostřelců populární český herec Oldřich Navrátil, rodák z Vysočiny.

SPD 4

Jedním z „kmotrů“ nově pokřtěných děl byl také kamarád dělostřelců herec Oldřich Navrátil (uprostřed)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina