archív aktualít rok 2014

Pilařský kongres v Mannheimu nepřinesl řešení

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

MannheimOd 17. do 19. 3. 2014 se konal 9. Mezinárodní kongres pilařského a dřevařského průmyslu v Mannheimu, jehož ústředním tématem bylo Příliš málo suroviny nebo příliš mnoho kapacit v Německu a v Evropě. Kongresu se zúčastnilo více než 375 účastníků, pozvání na jednání do Kongresového centra Rosengarten v Mannheimu přijala řada odborníků z řad zástupců Svazu pilařského a dřevařského průmyslu (DeSH) a Pracovní skupiny spotřebitelů surového dříví (AGR).

Pilařský kongres se první den věnoval tématům mezinárodního trhu s dřívím, diskutovaly se především evropské trendy a možnosti odbytových trhů. V dalších dvou dnech se jednání zabývalo odbornými tématy, jakými byly například ochrana proti požárům, energetický management, transportní náklady, technické inovace, trvalá udržitelnost. Účastníci živé diskuze hodnotili pozici a možnosti Německa v celoevropském kontextu.
Odborníci z branže poukazovali na pesimistický stav aktuální situace německého pilařského průmyslu. Vysoké ceny suroviny, nízké zisky, chybějící investice, váznoucí inovace výroby, to vše je začarovaný kruh, ze kterého se pilařská branže v současné době nemůže vymanit. Německý pilařský průmysl dosahuje obratu ve výši 34 miliard eur a umožňuje svou činností další obrat až 90 miliard eur v navazujících odvětvích. V poslední době ale dosáhla branže celkově (pilařský průmysl, výroba desek a papíru) ztráty ve výši 150 milionů eur.

Nedostatek suroviny se bude stupňovat

Podle názoru šéfa státních lesů Bádenska-Württemberska (ForstBW) Maxe Regera se bude disponibilita suroviny zhoršovat. Od roku 1990 se snížil v BW podíl smrku ze 40 % na 30 %. Způsobily to jednak vichřice Vivian a Wiebke v letech 1989/90, Lothar 1999 a pak také kůrovcová kalamita, která se po orkánech rozšířila. Postižené oblasti byly zalesňovány převážně listnatými dřevinami a podíl smrku se tímto ještě snížil. S ohledem na změny klimatu se bude poměr zastoupení dřevin plynule měnit ve prospěch listnatých dřevin. Do roku 2020 má být navíc podle záměrů vládní koalice ponecháno 10 % lesů přirozenému bezzásahovému vývoji.

Energetické využití dřeva

Poradce pro podnikatele Michael Funk se věnoval ve svém referátu strukturální přeměně trhu s vedlejšími pilařskými produkty vlivem extrémně zvýšeného energetického využití dřeva. Podíl využití dříví pro energetické účely vzrostl od roku 2002 do 2012 z 23 % na 40 %. K energetickým účelům se využívá více než 60 % pilin. Domácnosti spotřebují téměř tolik dříví jako pilařský průmysl. Od roku 2010 vzrostl podíl štípaného dříví o 7 %, pelet o 28 % a štěpky o 25 %. Také konkurence asijského trhu se postarala o to, že došlo v Německu a celé střední Evropě k poklesu produkce.
Dalším problémem je podle Funka rozdíl mezi statistickými údaji o těžbě dříví a skutečným objemem dříví, který byl podle inventarizace z roku 2008 vytěžen. Podle výsledků šetření přesáhla těžba napříč všemi druhy vlastnictví lesa a druhy dřevin 131 %, v případě smrku 124 %, buku dokonce 170 % přírůstu. V malých privátních lesích bylo vytěženo 122 % ročního přírůstu. Dřevařský průmysl nemá relevantní informace o dřevní zásobě a těžbě. Je nutné, aby se v budoucnu zohlednily odchylky mezi údaji statistiky těžby a výsledky inventarizace a vše bylo správně vyhodnoceno.

Závěrečná diskuze

Na závěr pilařského kongresu se rozvinula bouřlivá diskuze o nedostatečném zásobování dřívím, vysokých cenách suroviny a přeměně skladby dřevin v německých lesích. Někteří odborníci vidí řešení problému v rozšíření využití dřeva ve stavebnictví. Vzorem pro Německo je rakouský systém příspěvků na reklamu zaměřenou na využití dřeva jako obnovitelné suroviny. Podle jiných jsou velké mezery v systémovém marketingu. Do diskuze přispěla svými názory řada účastníků kongresu, ale zcela konkrétní a jasná řešení současné situace pilařského průmyslu kongres nepřinesl. Zdá se, že dostat se ze začarovaného kruhu nebude vůbec jednoduché.

Zdroje: www.saegeindustrie.de, www.timber-online.net

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina