archív aktualít rok 2014

Prvá plávajúca drevostavba bude na dunajských vlnách. Už je vo výstavbe

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Plavajuca drevostavba 1mS realizáciou suchej montáže drevenej konštrukcie začali 2. decembra 2013 na pripravený pontón. Po vianočnej prestávke pokračujú od 13. januára 2014. Stavba by mala byť do mája 2014 ukončená a pripravená na letnú rekreačnú sezónu. Rekreačná plávajúca drevostavba je vyprojektovaná ako pasívna drevostavba a možno ju prispôsobiť aj na celoročné bývanie. Projekt Oliver vypracovali Ing. arch. Mária Klaučová a Ing. arch. Diana Šajdová z projekčnej kancelárie ExWorks.

Na pontóne 14 x 13,5 m je terasa z agátového dreva permanentne 63 cm nad hladinou. To je základ pre montovanie drevostavby v nízkoenergetickom štandarde. Poschodovú stavbu tvorí spodné podlažie s rozmermi 11 x 8 m, poschodie rovnakých rozmerov je otočené o 90°, takže vznikne malá terasa. Ďalšia terasa je aj na samom vrchu drevostavby.

Plavajuca drevostavba 2mDrevenú stĺpikovú konštrukciu drevostavby realizuje stavebná firma WHC Veľké Leváre. Obvodové steny majú hrúbku 160 mm. Panelovú konštrukciu a sendvičové zloženie stien vytvárajú priamo na stavbe. Priestor medzi stĺpikmi je vyplnený tepelnou izoláciou, oplášťovaný DVD doskou (zvonka) a OSB (zvnútra). Obvodové steny sú difúzne otvorené, fasáda je ukončená obkladom zo smrekovca. Fasáda natretá hnedou farbou bude pôsobiť ako zostarnuté drevo (aby sa vzhľad rokmi výrazne nemenil). Všetky otvory okien, aj francúzskych okien na prízemí (v dĺžke 8,5 m) sú chránené posuvným plným dreveným panelom na oceľovom nosníku, zloženým do 6 vrstiev. Okná sú z trojskla v hliníkovom ráme.

Priečky sú dokončené sadrokartónom. Na prízemí je spoločenská miestnosť s priznaným dreveným stropom a podlahou z drevených laminátov. Schody tvorí oceľová konštrukcia s dreveným obkladom. Na strechu sa dá vystúpiť cez otvor 3,5 x 1 m (zakrytý vekom). Strechu tvorí terasa z agátového dreva. Celý interiér je dokončený dreveným obkladom, podľa návrhu ExWorks. Interiérové práce bude realizovať Stolárstvo Feriban z Bratislavy – Prievozu.

Pasívny plávajúci dom má špeciálne predpisy zamerané na bezpečnosť obyvateľov. Všetky plochy sú ohraničené pozinkovaným zábradlím s oceľovými lankami. Podobné riešenie má aj vstupný mostík. Podľa stavebných predpisov má stavebník prenajatú plochu na hladine v dĺžke 20 m. S pevninou je dom spojený iba elektrickou prípojkou a prístupovou cestičkou. Vstup tvoria hliníkové, tepelne izolované dvere.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina