archív aktualít rok 2013

Volarské Slavnosti dřeva podvacáté

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Volarske slavnosti1 mSlavnosti dřeva ve Volarech za sebou mají 20. ročník. Proběhly minulý víkend 17.–18.8.2013. Hlavním hostem slavností byla legendární rocková skupina Turbo, jejíž zpěvák Miroslav Chrástka společně se starostkou Volar Martinou Pospíšilovou zahájili slavnosti tradičním přeříznutím polena pilou břichatkou.

Pomyslným hlavním bodem slavností byl křest vzpomínkového DVD, které pro město Volary připravil Jan Voldřich (regionální televizní studio JVPtv). Kmotry tohoto projektu se pak stali Ivoš Stehlík a Kateřina Jandejsková, kteří se aktivně podíleli na vzniku této městské tradice. Vysvěcení nového minipivovaru v hotelu Bobík pak přineslo do vzpomínání příslib časů budoucích, ve kterém by městský hotel Bobík, s konopnými lázněmi a zmíněným minipivovarem, měl hrát významnou úlohu.

Na náměstí mohli účastníci tradičně sledovat řemeslníky při práci, u kostela již potřetí proběhla soutěž extrémních dřevorubců.

Putovní dřevák zůstal opět ve Volarech

Volarske slavnosti2 mLetošního „dřevařského“ klání se zúčastnila jen tři družstva – Volary, Perlesreut (SRN) a Wallern an der Trattnach (Rakousko). Jedná se o zábavnou sportovní soutěž o putovní dřevák z dílny volarského truhláře Radka Amlera. Soutěží se ve čtyřech disciplínách – v řezání kmene pilou břichatkou, přenášení pagody z polen, kuželkách a šplhu na čtyřmetrový odkorněný kmen.

Obří putovní dřevák získalo s převahou volarské družstvo, a zvítězilo tak podruhé za sebou. Pokud se jim to povede i příští rok, zůstane podle pravidel tento dřevák již nastálo ve Volarech a bude se vyrábět další.

„Volarskými slavnostmi dřeva i tímto kláním připomínáme všem návštěvníkům, kteří se k nám sjíždějí z celé republiky, ale i z Německa a Rakouska, dávnou historii našeho města. A to je práce se dřevem,” uvedla kapitánka družstva starostka Martina Pospíšilová.

Rekord v počtu lidí obutých v dřevácích nepadl

Volarske slavnosti3 mRekord v počtu lidí obutých v dřevácích letos bohužel na Slavnostech dřeva opět nepadl. Do tradiční dřevěné obuvi se obulo 201 účastníků slavností, zatímco při rekordu v roce 2010 to bylo 263 lidí (v minulém roce 202 účastníků).

Volarske slavnosti4 mVilém Doležal z pelhřimovské agentury Dobrý den, která spravuje české rekordy, však přeci jen jednu kuriozitu zapsal – dřevák vyrobený ze švédské žuly. Jeho autorem je kameník Richard Vondrásek z obce Lčovice, který „kameňák“ předal starostce Volar Martině Pospíšilové k 20. výročí pořádání Slavností dřeva. Na délku měří 34 centimetrů a váží 7,9 kilogramů.

Zdoj: volary.eu

Foto: Petr Čmerda, Ladislav Beran, Jan Klein, Miroslav Pecka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina