archív aktualít rok 2013

Dvanástym stromom v lesníckom skanzene je javor štíhly

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rybarik MiroslavKaždoročne zasadia pri príležitosti Dňa stromu vo Vydrovskej doline ďalší strom. Prezident SR Ivan Gašparovič a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek zasadili v sobotu 13. júla 2013 dvanásty strom (v 12. ročníku Dňa stromu) javor štíhly. Pri sadení im asistoval čerstvý nositeľ ocenenia pre najlepšieho lesníka v SR „Ceny Jozefa Dekreta Matejovie“ Miroslav Rybárik.

Rybarik Miroslav CenaJDM

Miroslav Rybárik absolvoval lesnícky maratón – 43 odpracovaných rokov v službách š.p. LESY SR. Ešte vlani pôsobil na Lesnej správe Fačkov a už sa teší dôchodku. Cenu dostal za celoživotné lesnícke úsilie pri zalesňovaní poľnohospodárskej pôdy dolín v okolí Fačkova, Čičmian, Rajeckých Teplíc. Darilo sa tam porastom liesky, ktoré bolo treba vykynožiť a nahradiť 300 tisíc sadenicami najmä smreka a smrekovca. Ocenenie mu odovzdal generálny riaditeľ š.p. LESY SR Ctibor Határ a predseda Slovenskej lesníckej komory Jaroslav Šulek.

V slávnostnom príhovore – pred 17 tisíc návštevníkmi – minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek pripomenul nevyhnutnosť prípravy noviel zákonov: Zákona o lesoch a Zákona o ochrane prírody. Sú to najdôležitejšie priority rezortu v tomto roku.

Medzi hosťami bol aj prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Igor Patráš. Využil neformálne stretnutia s lesníkmi na zabezpečovanie dodávok dreva na piliarske spracovanie v slovenských drevárskych firmách.

Slávnosť Deň stromu v lesníckom skanzene je predovšetkým o zveľaďovaní a rozvoji lesa. Ďalšie podrobnosti si budete môcť prečítať v budúcom čísle časopisu Drevársky magazín.

 

Foto: Miroslav Rybárik – najlepší slovenský lesník a ocenenie jeho 43-ročnej práce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina