archív aktualít rok 2013

Každá súťaž je súťažou, ak je najlepší aj ocenený

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jan BednarProzatím jediná škola, která přihlásila na soutěž Skills Slovakia a Soutěžní přehlídku stavebních řemesel SUSO v Nitře (18.–19.4.) studenty jak oboru truhlář tak i zedník, je Stredná odborná škola Považská Bystrica. Požádali jsme o krátký rozhovor zástupce ředitele Ing. Jána Bednára.

Co Vás vedlo přihlásit dvě dvojice na soutěž Skills Slovakia a SUSO?

Drevársky magazín 1-2/2013 priniesol informáciu o Projekte Skills Slovakia, ktorý vznikol v roku 2009 pri Štátnom inštitúte odborného vzdelávania na základe prizvania Slovenska za člena do európskej organizácie World Skills Europe. Čo viedlo našu školu prihlásiť sa do súťaže? Bola to hlavne myšlienka podporiť záujem mladých ľudí o remeslo, zatraktívniť odborné vzdelávanie nielen v našom regióne na Považí, ale i na Slovensku a v Čechách. Zároveň to bol aj spoľahlivý organizátor súťaže, naše skúsenosti z predchádzajúcich ročníkov a v neposlednom rade podpora silných partnerov z radov odborných firiem.

Zatím jste jediní, kteří máte dvě družstva v této soutěži. Máte dřívější zkušenost s projektem Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO?

Áno, máme skúsenosti už z predchádzajúcich ročníkov. Veď napríklad podpora a záštita Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy ČR, Hospodárskej komory ČR, Sväzu podnikateľov v stavebníctve v ČR, Cech suchej výstavby ČR, Cech obkladačov ČR, ale i ďalších spoluorganizátorov bolo evidentne vidieť pri priebehu súťaží. Môj obdiv však patril hlavnému organizátorovi ABF a.s. a partnerom, bez ktorých by takáto medzinárodná súťaž nemohla písať už svoj 17-ty ročník.

Doporučil byste váhajícím školám účast na této soutěži? A napadá Vás důvod, co by je mohlo přesvědčit?

Dávate mi otázku, na ktorú nepoznám inú odpoveď len, ÁNO. Veď sa pozrime, kde smeruje odborné školstvo na Slovensku. Nepoznám tak silný projekt na podporu remesla na Slovensku. Existuje zopár súťaží, ktoré organizujú Cechy, prípadne samotné školy, ale to sa s takýmto projektom súťaže nedá porovnať. Veď si len zoberte, že v jednom z predchádzajúcich ročníkov sa v Prahe zúčastnili súťažiaci v odbore murár, stolár, obkladač, montér suchých stavieb, kamenár, kamenosochár. Celkove sa súťaže zúčastnilo takmer 70 žiakov z 29 českých a len dvoch slovenských škôl, ktoré si chceli zmerať vedomosti a zručnosť s víťazmi regionálnych kôl z Českej republiky.

Jak se Vám pozdává myšlenka projektu s vidinou slovensko-českého finále v Praze při veletrhu FOR ARCH 2013?

Myšlienka je veľmi zaujímavá a plne podporujem organizátorov. Je nutné vrátiť remeslu svoju hodnotu, je nutné ukázať nielen širokej verejnosti, ale hlavne žiakom zo základných škôl, že remeslo má skutočne význam v živote každého človeka.

Skills Slovakia a SUSO prověří znalosti a řemeslný um Vašich studentů, vyzkouší si nové technologie a postupy. Těší se studenti a věří si?

V oblasti vzdelávania pracujem 30 rokov s cieľom pripraviť človeka pre život, vedomostne i zručne zdatného vo svojom odbore. Tento cieľ sa mi spolu s majstrami odborného výcviku a učiteľmi darí plniť i vďaka spolupráci so zhruba 30-timi odbornými firmami a cechmi. Žiaci si pred súťažou veria, chcú dokázať svoje vedomosti i zručnosti pri plnení súťažných úloh. Žiaľ, sú súťaže, ktoré demotivujú nielen žiakov, a to tam, kde viazne organizácia, alebo o víťazovi je už vopred rozhodnuté. Na súťaže zručnosti poriadané v tomto projekte sa naši žiaci tešia i napriek náročnosti úloh, ktoré vytiahnu zo žiakov veľa kvapiek potu. Hodnotiace komisie sú zložené z nezávislých odborníkov, ktorým neunikne žiadny detail ani pri riešení, ani pri celkovom hodnotení súťažnej úlohy.

Je pro žáky „možná“ cesta do finále, plus se Skills Slovakia do Francie a hodnotné ceny tou jedinou motivací?

Každá súťaž je súťažou, ak je najlepší aj ocenený. Určite sú aj žiaci motivovaní cenami, ktoré môžu získať. 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina