archív aktualít rok 2013

Kniha Lubomíra Jelínka a Petra Červeného: Tesařské konstrukce

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tesarske konstrukceJiž potřetí od roku 2003 (1. vydání 2003, 2. vydání 2009, 3. vydání 2013) vydává Informační centrum České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě úspěšnou publikaci Tesařské konstrukce.

Kniha si získala velkou oblibu mezi odbornou veřejností svým srozumitelným výkladem platných nových technických „evropských“ norem, obrázky a tabulkami. Neméně důležité je i to, že publikace je zařazena do programu pro výuku na středních odborných i vyšších školách (byla jí udělena schvalovací doložka Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy).

Kmenový autor publikace, emeritní profesor VOŠ a SPŠ Volyně (www.vos.volyne.cz, vos_sps@volyne.cz) Ing. Lubomír Jelínek, pozval ke spolupráci Ing. Petra Červeného, svého žáka, nyní zástupce ředitele této školy.

Kniha má formát B5, vazbu V2, 308 stran, 34 tabulek, 536 obrázků (diagramů). Byla představena na 17. ročníku mezinárodní konferenci Dřevostavby ve Volyni dne 27. 3. 2013 za přítomnosti 600 účastníků semináře, obou autorů – Ing. Lubomíra Jelínka a Ing. Petra Červeného, Ing. Václava Macha, čestného předsedy ČKAIT a RNDr. Jiřího Homolky, ředitele školy a organizátora mezinárodního semináře Dřevostavby 2013.

Text třetího vydání publikace Tesařské konstrukce je zpracován podle ČSN EN 1995-1-1 (Eurokódu 5) a změny A1 k této ČSN EN z května 2009. Zahrnuje i normy a předpisy na kmenovou normu navazující. Na rozdíl od předcházejících dvou vydání, která vycházela „jen“ z navrhovaných evropských norem předběžných.

V těch částech textu, kde české normy danou problematiku neřeší, vychází publikace z německých norem DIN. Dále jsou v publikaci všechny vzorce z norem převedeny na jednoduchý tvar umožňující výpočet pomocí kalkulačky nebo tabulkového kalkulátoru v počítači.

Do textu publikace jsou zařazeny některé nové spojovací prvky pro dřevěné konstrukce, které se dostávají na český trh: vlepované ocelové tyče a zejména nová generace tzv. „stavebních vrutů“, které v budoucnosti pravděpodobně hodně ovlivní provedení detailů konstrukcí ze dřeva. Zařazené jsou také některé nové deskové materiály na bázi dřeva a také nový způsob zateplení střechy nad rovinou krokví.

Publikace je určena projektantům, kteří navrhují tesařské konstrukce, studentům a technikům ve výrobě nosných dřevěných konstrukcí, stavebním firmám, pedagogům a posluchačům vysokých škol i další odborné veřejnosti.

Závěrečná část publikace je věnovaná prezentaci firem a obsahuje informace o stavebních materiálech, výrobcích a doplňcích pro dřevěné konstrukce, o projektových, inženýrských a stavebních firmách specializovaných na oblast dřevěných konstrukcí.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina