archív aktualít rok 2012

Betlémy dřevěné i papírové, z Čech, Moravy, Slovenska i Afriky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vystava_Betlemu1Hodonínský Dům kultury pořádá jubilejní 10. ročník výstavy Betlémů, která se zde koná každé dva roky v době adventu. Od 18.11. do 2.12. mohou návštěvníci shlédnout na čtyři stovky betlémů ze dřeva, keramiky, papíru a jiných přírodních materiálů – například z proutí či samorostů.

Zapůjčili je tvůrci, sběratelé, betlémářské spolky a muzea z Čech, Moravy, Slovenska i Polska. Významnou část výstavy tvoří ojedinělý soubor patnácti chrámových betlémů. Pochází hlavně z kostelů v okolí Hodonína, ale i ze vzdálenějších obcí.

K cenným exponátům patří betlémy z Příbrami a Třešti, kde existuje dlouhá betlémářská tradice. Slovenskou tvorbu reprezentují práce z Dolného Kubína, Žiliny nebo blízkého Holíče.

Na výstavu betlémů ze sbírky rodiny Tlustých, které pocházejí ze dvou rozdílných a vzdálených světů – střední Afriky a Čech, zve Oblastní muzeum v Lounech. Ty africké jsou buď z různých přírodních materiálů: ze dřeva, šustí či mastku, nebo jsou vytvořené z keramiky a kovu. Kontrastují s nezaměnitelnou krásou papírových vystřihovaných betlémů z Čech a Moravy.

Vystava_Betlemu2Sbírka rodiny Tlustých z Chotěšova v současné době obsahuje 14 afrických betlémů, tři jihoamerické a nespočet českých jesliček z keramicky, skla, perníku a především z papíru.

Zejména africké betlémy jsou velmi zajímavé. Vyznačují se velkou kreativitou a nápaditostí jak v provedení, tak i ve volbě materiálu a jeho kombinacích. Kromě nejrůznějších přírodních látek (dřevo, listí, šustí, hlína) dokáží místní výtvarníci zručně využít i kovový odpad, textil nebo vlnu. Vždy kladou důraz na rodinu a navzdory evropskému pojetí výjevu ponechávají domorodé rysy.

Výstava je přístupná od 12.11.2012 do 13.1.2013.

Zdroje: Dům kultury Hodonín, Oblastní muzeum v Lounech

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina