archív aktualít rok 2012

Lesy ČR by mohly investovat do státních dluhopisů a do rozvoje regionů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

LCR_HradecMinistr financí Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi prohlásil, že státní podnik Lesy ČR nemusí všechny své volné finanční prostředky ukládat na bankovní konta, ale může je vložit do státních dluhopisů. Podnik má v soukromých bankách uloženo cca 16 mld. Kč.

„Já jim velmi rád udělám nabídku státních dluhopisů, aby na tom neprodělávaly, aby to bylo za relativně srovnatelných podmínek, jaké mají na trhu, aby si tyto oběžné prostředky uložily do státních dluhopisů,“ uvedl Kalousek. Také na příjmové straně v novém návrhu státního rozpočtu počítá s penězi LČR, a to s částkou 2 mld. Kč. Celkem státní podnik v roce 2013 odvede do rozpočtu 6 mld. Kč. Do státních dluhopisů by státní podnik mohl podle Miroslava Zámečníka, předsedy dozorčí rady LČR, uložit 6 mld. Kč.

Vláda v polovině srpna schválila návrh novely, která umožňuje posílit příjmy státního rozpočtu z volných peněz státního podniku Lesy České republiky. Návrh by měl začít platit v prosinci, aby ještě v letošním roce mohl stát z podniku čerpat až miliardu korun. Pro roky 2013 a 2014 se počítalo shodně se čtyřmi miliardami korun ročně.

LČR v příštím roce očekávají růst hrubého zisku na více než 6 mld. Kč. Znamenalo by to nový nejvyšší zisk v historii podniku. Letos firma očekává hrubý zisk 5,5 mld. Kč. To se pochopitelně líbí jak ekonomům, tak vládě. Zásadní změny v obchodní politice LČR s příchodem nového generálního ředitele proto asi očekávat nelze. Např. současný „průhledný“ princip tendrů na lesnické a těžební práce má sice podle mnohých některé drobné nedostatky, které je nutné odstranit, přesto je ekonomy považován za jedno z výrazných pozitiv „vládnutí“ odstupujícího ředitele Svatopluka Sýkory. Na jeho nástupce ale čeká nelehký úkol. Podle Miroslava Zámečníka by měl především zajistit naprostou transparentnost hospodaření podniku, komunikovat s veřejností, ale hlavně zbavit státní podnik nálepky „krmelec“, k němuž se chodí „nažrat“ různé zájmové a finanční skupiny či jiné „hladovějící“ subjekty napojené na politické strany atd. „Ať se maximálně vynasnaží, aby ty peníze přišly do státního rozpočtu a byly využity k regionálnímu rozvoji, protože není možné podporovat regiony tím, že budou dostávat dříví od půlky zadarmo. To se sice strašně chce, ale to je úplně špatně. Naopak je legitimní využít zisk po jeho odvedení pro regionální rozvoj, protože tam, kde je vysoká lesnatost, tam většinou nebývá nejvyšší prosperita,“ řekl v OVM Zámečník.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina