archív aktualít rok 2012

Na majetek zkrachovalé firmy LESS & FOREST si brousí zuby Wotan

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

WOTAN_Slavonice_hoblHospodářské noviny (HN) ze dne 24.10. přinesly rozhovor s Martinem Maškem, předsedou představenstva společnosti Wotan Forest, patřící do skupiny Agrofert Andreje Babiše. Mašek v rozhovoru mj. potvrzuje některé záměry podniku, které až dosud pronikaly na veřejnost v podobě různých spekulací či otázek.

„Wotan, který je po krachujícím holdingu LESS druhou největší lesnicko-dřevařskou společností v ČR, loni hospodařil při obratu 1,6 miliardy korun se 163milionovou ztrátou a Uniles (další člen skupiny) prodělal při 790milionovém obratu 8 milionů,“ uvádí HN ve zmíněném článku. Za ztráty prý může obchodní politika Lesů ČR (LČR), které podle 
Babiše „příliš tlačí na růst ceny dřeva, čímž posilují své zisky, avšak ruinují partnery, kteří od nich dřevo nastojato nakupují.“

Martin Mašek ale plánuje od příštího roku dostat Wotan do zisku, a to i v případě, že LČR svou obchodní politiku nezmění. Kromě masivního odprodeje nepotřebného majetku (budov, skladů, pozemků a pil) za zhruba 100 mil. Kč, počítají hlavně se změnou strategie v boji o klíčové zakázky LČR. „Některé naše zakázky pro Lesy stále nejsou ziskové,“ přiznává v rozhovoru Mašek a zdůrazňuje, že „se sebevražednou taktikou rvát se o zakázky Lesů za každou cenu jeho firma končí.“ Nehodlá prý už v tendrech předkládat nabídky, které jí neumožní vydělat. LČR od letošního roku začaly s každoročním vypisováním soutěže na pětině svého území. „Firmy vědí, že když teď neuspějí, dostanou šanci příště. Tlak na cenu se snižuje,“ vysvětluje v rozhovoru pro HN Mašek. Pouze na zakázky LČR ale nespoléhá. Vítězné nabídky podle něj stále neumožňují míru zisku běžnou pro lesnictví, tedy alespoň 5 až 6 procent, a z dlouhodobého hlediska je tato situace neudržitelná, neboť firmy nejsou schopny vydělat na nutné investice do vybavení a technologií.

LESS_eurohranoly2Plány Wotanu, které v rozhovoru pro HN Mašek nastínil, stojí na tom, že skupina nežije jen z lesnictví, ale má i další činnosti. „Budoucnost vidíme ve zpracování dříví. Tam existuje prostor pro dobré projekty a my jsme připraveni v tomto oboru dál investovat do rozvoje,“ říká Mašek s tím, že šanci mají hlavně specializované dřevovýroby s vysokou přidanou hodnotou. Tzn. buď výrobky náročné na zpracování, nebo produkce z méně běžných druhů dřeva. Agrofert je podle něj připraven nakupovat nové dřevozpracovatelské kapacity, v nichž by uplatnil jak vlastní, tak nakupované dřevo. Nyní se mu v tomto ohledu otevírá cesta k majetku zkrachovalého LESSu. Agrofert, jemuž Mičánkův holding dluží 311 milionů korun, je členem věřitelských výborů zkrachovalých firem LESS i LESS & FOREST a nad průběhem insolvenčního řízení tak má přímou kontrolu. HN v rozhovoru uvádí, že Mašek sice vylučuje přebírání lesnických aktiv holdingu LESS, avšak potvrdil zájem o majetek pilařské dceřiné firmy LESS & TIMBER, která je v úpadku od 23. října.

Foto: Wotan Forest, LESS

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina