archív aktualít rok 2012

Lesnictví ztrácí místa a hrozí mu prý kolaps

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Les_smrkovyV soukromých lesnických firmách ubylo od roku 2007 do konce loňska na pět tisíc pracovních míst. Zůstalo jich sedm tisíc. Ubylo i zaměstnanců státních a obecních lesů, ale u nich byl pokles nižší, celkem se jedná o zhruba tisíc pracovních příležitostí. Celkově se počet míst v lesnictví mezi lety 2007 a 2011 snížil o více než čtvrtinu na 14 tisíc.

Uvedl to deník E15 na základě analýzy, kterou si nechaly zpracovat lesnické a dřevozpracovatelské firmy. 
Pokles zaměstnanosti je prý podle lesnických firem především důsledkem nového systému tendrů státních Lesů ČR na těžební a pěstební práce, které jsou postaveny pouze a jen na nabídnuté ceně. Mnohým firmám to přináší výrazné zhoršení hospodaření, propadají se do ztrát a některé krachují, uvádí dále deník E15. Soukromníci podle deníku E15 vidí problém mimo jiné ve způsobu určování cen surového dřeva na tuzemském trhu, takzvané indexaci, která se odvíjí od dat sebraných statistickým úřadem. Hlavním respondentem jsou přitom právě Lesy ČR. Dlouhodobě si také podniky stěžují na podobu smluv se státními lesy, která jim prý přisuzuje nerovnoprávné postavení. 
Lesy ČR již několikrát zopakovaly, že současná podoba tendrů, v nichž rozhoduje výhradně nabídnutá cena, je správná. Důkazem jsou podle Lesů rekordní výsledky firmy za poslední dva roky.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina