archív aktualít rok 2012

Rakouské odbory žádají pro stavební dělníky teplotní volno

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Teplotni_volnoVzhledem k tomu, že teploty v posledních dnech dosahují tropických hodnot nad 35 °C, požaduje rakouský odborový svaz Bau-Holz zavedení tzv. „teplotního volna“ pro dělníky pracující na stavbách.

Minulý týden – letos již potřetí – byl v Rakousku vyhlášen plán ochrany před horkem. Vláda rozeslala na více než 1500 adres varování před vedry a výzvu ke zvláštním opatřením ve školkách, školách, domovech důchodců či nemocnicích. Zvláštní pravidla musí přijmout všechna tato zařízení, pokud na Rakousko dopadne teplotní vlna překračující 27 °C a trvající nejméně 3 dny.

Oborový svaz Bau-Holz ale od května rozjel vlastní distribuční a informační kampaň. Její součástí je mj. výzva, aby zaměstnavatelé svým zaměstnancům poskytovali adekvátní množství vody a také trička a sluneční brýle na ochranu proti UV záření.

„V následujících dnech bude podle předpovědi teplota opět stoupat strmě nahoru až k 38 stupňům. Zatímco davy lidí na koupalištích se v těchto tropických teplotách mohou snadno schovat do stínu, naši stavební dělníci musí i nadále odvádět tvrdou práci pod žhnoucím sluncem. To se musí změnit,“ řekl začátkem tohoto týdne šéf odborového svazu Bau-Holz Josef Muchitsch.

Svaz proto vyzývá k vydání nařízení o dnech „tepelného volna“ v případech, kdy teplota překročí hodnotu 35 °C.

Celý článek zde.

4 nejdůležitější tipy pro práci venku:

• Noste světlé, volné a prodyšné oblečení

• Když je horko, tělo ztrácí hodně tekutin. Vypijte alespoň čtyři litry přírodní vody za den

• Omývejte si ruce pod tekoucí studenou vodu

• Vyhněte se tučným jídlům, která zatěžují žaludek – dejte přednost lehčí stravě, jako je ovoce, saláty a libové maso

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina