archív aktualít rok 2012

Volarští rekord nepřekonali, ale vrátil se jim putovní dřevák

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Volary_2012-1O uplynulém víkendu (18.–19.8.) proběhl v jihočeských Volarech 19. ročník Volarských slavností dřeva. Tato pro obyvatele Volar a okolí dnes již tradiční akce, při níž dřevo provoní celé náměstí a jeho přilehlé ulice, je pokaždé zahajována přeříznutím klády pilou břichatkou, po kterém si oba aktéři tohoto symbolického aktu spolu připijí pivem na její zdárný průběh.

Tentokrát se se tohoto čestného úkolu spolu se starostkou města Martinou Pospíšilovou zdárně zhostil známý český bavič Vladimír Hron, jehož následné vystoupení odstartovalo bohatý kulturní program letošních slavností dřeva, které během dvou dnů navštívilo kolem sedmi tisíc lidí.

Volary_2012-3„Volarskými slavnostmi dřeva si připomínáme dávnou historii našeho města, k níž neodmyslitelně patří práce se dřevem. Proto se u nás pravidelně vždy v předposlední srpnový víkend schází několik desítek řemeslníků, kteří ovládají staré a nezřídka již takřka zapomenuté profese a jsou ochotni předvést svůj um stále se zvětšujícímu počtu návštěvníků, kteří se k nám sjíždějí z celé republiky a také z Rakouska, Německa a Itálie,“ sdělila nám Jana Tkáčová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Volary, pod jehož taktovkou akce probíhá.

Volary_2012-2

K divácky nejatraktivnějším bodům programu prvního dne slavností patřila, kromě již zmíněného trhu řemesel a dřevorubecké soutěže Euro Jack, především mezinárodní soutěž pětičlenných družstev o cca 1 metr dlouhý putovní dřevák. „Tuto trofej, o níž se naši borci každoročně utkávají s družstvy ze spřátelených měst Waldkirchen a Perlesreut (SRN) a z rakouského Wallern an der Trattnach, jsme naposledy získali při jubilejním 15. ročníku v roce 2008. V posledních dvou letech nám unikla jen o vlásek a tak jsme věřili, že letos by naše družstvo, podporované velkým množstvím skandujících diváků, mohlo opět zvítězit, což se nám nakonec skutečně podařilo,“ pochlubila se J. Tkáčová s tím, že s podobným očekáváním pořadatelé vstupovali i do druhého dne slavností, kdy tradičně usilují o překonání vlastního rekordu v počtu účastníků obutých do dřeváků, při kterém domácím každoročně pomáhají i návštěvníci. „Přestože se na seřadišti tradičního průvodu sešlo pod dohledem pelhřimovské agentury Dobrý den celkem 202 osob a s nimi i jeden kůň, rekord z roku 2010 nepadl. Tehdy kráčelo městem dokonce 263 odřevákovaných osob,“ konstatovala J. Tkáčová, podle níž je velká šance, že úspěch v tomto směru by mohl přinést příští – jubilejní 20. ročník Volarských slavností dřeva.

Foto: Ladislav Beran

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina