archív aktualít rok 2012

Hospodářská komora ČR kritizuje další navýšení DPH

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Penize_CZKPoslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 %. Hlasováním prošla také sedmiprocentní solidární daň pro lidi s vysokými příjmy a další vládní úsporné návrhy, které mají pomoci stabilizovat veřejné rozpočty. Hospodářská komora České republiky (HK ČR) s těmito kroky nesouhlasí.
„Zásadně nesouhlasíme s prudkým zvyšováním DPH, která se v posledních dvou letech zvedá téměř každého půl roku. Toto zvyšování se odráží samozřejmě na cenách zboží běžné spotřeby, ale také bytů. Zvýšení DPH se tak negativně promítne do rozpočtu mnoha rodin,“ řekl Petr Kužel, prezident HK ČR, která jakožto největší zástupce malých a středních podniků rovněž nesouhlasí se změnou, týkající se OSVČ, tedy změnou paušálů. Domnívám se, že doposud nebyly vyčerpány zdaleka všechny návrhy HK ČR, které by pomohly stávající situaci řešit,“ zmiňuje Petr Kužel.
Dle HK ČR by vláda měla provést konsolidaci veřejných financí. Z dlouhodobého hlediska komora kritizuje především „nevýběr“ přímých daní. Konkrétně by se stát měl více zaměřit na černé daňové úniky, které podle interního odhadu dosahují výše téměř 150–220 miliard korun.
„Další zvýšení lze očekávat pro rok 2014. Vzpomeňme například na zvýšení DPH u plynu. V případě, že sečteme oba roky, dojde, zejména u firem, ke zvýšení nákladů o mnoho procent, což může být pro některé podniky likvidační,“ dodává prezident. HK ČR nesouhlasí se zvyšováním a nadále jedná o pro-růstových aktivitách tak, aby nastal hospodářský růst. Nelze se totiž spoléhat jen na export, který je v poslední době to jediné, co táhne hospodářství České republiky.

Zdroj: HK ČR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina