archív aktualít rok 2012

Dřevěná motorka pro olympionika z Vysočiny

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Motorka_01xJedenadvacetiletý český olympionik judista Martin Krpálek – rodák z Jihlavy, má velkou zálibu v motocyklech. Volné chvíle proto často tráví u své babičky v nedalekých Jezdovicích, kde parkuje všechny své motorky, mezi kterými je od soboty 7.7. i jedna dřevěná.
Členové Okrašlovacího spolku Jezdovice připravili svému občasnému spoluobčanovi před odjezdem na nadcházející letní olympiádu v Londýně příjemné překvapení v podobě dřevěné motorky. „Lukáše Krpálka, který je i čestným členem našeho spolku, známe od útlých let a víme, že je vášnivým motorkářem. Nějakou recesi v tomto duchu jsme proto zvažovali už na jaře, kdy vyhrál bronzovou medaili na mistrovství Evropy. Pak jsme si ale řekli, že bychom ho i na tu olympiádu měli nějak motivovat, a že mu tedy vytvoříme nějakou legrační sochu. Rozhodli jsme se pro dřevěnou ‚Flinstounovskou‘ motorku – tříkolku s jezdcem (zhotoveným z drátěného pletiva) oblečeným do staršího judistického kimona, které nám Lukáš po svém bronzovém úspěchu věnoval“ sdělil nám jednatel jezdovického okrašlovacího spolku architekt Ivo Mišák s tím, že judista neměl o dřevěné plastice až do 7. července nejmenšího tušení. „O to větší bylo jeho překvapení. Když si motocykl sám vyzkoušel, řekl, že na olympiádě se bude prát nejen za celou Českou republiku, ale zejména za Jezdovice,“ pochlubil se arch. Mišák.
Motorka_02x
Na výrobě dřevěné motorky, zhotovené ze smrkových dvojáků a jedlových kol, se podle něj podíleli čtyři členové spolku. Jednotlivé části jsou spojené pomocí lan a dřevěných kolíků a vlastní zhotovení trvalo dva dny. O to náročnější bylo sehnat vhodný materiál. „Skoro půl roku jsme se toulali po lesích a hledali vhodné dvojáky (vidlice), ze kterých bychom mohli udělat kostru,“ pokračuje jednatel a dodává, že motorka podle přání olympionika zůstane natrvalo v Jezdovicích a bude zaparkovaná na babiččině zahradě. Jen postava jezdce na ní asi nezůstane. Členové spolku mají totiž vážné obavy, že kimono Lukáše Krpálka by se v případě jeho dalších významných sportovních úspěchů mohlo stát zajímavou trofejí pro sběratele či zloděje.
Plastika judisty na motocyklu není jediným dílem, které jezdovický spolek vyrobil. Na hrázi místního rybníka stojí na památku dolování stříbra čtyřmetrová socha horníka, vysekaná z rostlého kmene dubu, který uschnul po zásahu bleskem. U tamního historického mostu zase vítají pocestné figury vodníka a vodnice. „Máme štěstí na šikovné členy spolku (hajného – mistrovsky ovládajícího motorovou pilu, truhláře, řezbáře, výtvarníka a architekta). K historickému mostu se proto příští rok chystáme udělat ještě sochu patrona řidičů sv. Kryštofa,“ sdělil nám arch. Mišák závěrem rozhovoru.

Foto: Drátěnou postavu jezdce vystřídal v sedle motocyklu při slavnostním předání i samotný olympionik Lukáš Krpálek. Foto: arch. Ivo Mišák

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina