archív aktualít rok 2012

XI. Deň stromu naplnil Vydrovskú dolinu a Lesnícky skanzen

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Den_stromuZaujímavý kultúrny a osvetový program naplnil 14. júla 2012 areál Vydrovskej doliny pri Čiernom Balogu, v ktorom sa nachádza atraktívny Lesnícky skanzen. Tradičné podujatie, ktoré organizuje štátny podnik LESY SR prostredníctvom Odštepného lesného závodu  v krásnom lesnom prostredí ako najväčší sviatok lesa, je určený pre všetkých lesníkov starajúcich sa o lesy Slovenska.
Atraktívny kultúrny program, v ktorom vystúpili Martin Babjak, Zuzana Smatanová, folklórny súbor SĽUK, IMT Smile a mnohí ďalší, spolu s množstvom zaujímavostí z lesníckej pedagogiky prilákali tisíce návštevníkov odbornej a laickej verejnosti.
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek ocenil zodpovednú a významnú prácu lesníkov pri pestovaní slovenských lesov. Zdôraznil princíp trvalej udržateľnosti a význam lesa/dreva pre tvorbu nových pracovných príležitostí, ktoré povýšil nad momentálny ekonomický efekt. Ďalej poukázal na nezodpovedný prístup niektorých ochranárskych organizácií, ktoré spôsobujú svojou činnosťou zhoršovanie zdravotného stavu lesov.
Stromom  roku 2012 sa stala breza, ktorú posadil minister Jahnátek za účinnej pomoci Ctibora Határa, generálneho riaditeľa š.p. LESY SR a 11 malých pomocníkov (na obr.), ktorí symbolizovali stromy roka z predchádzajúcich ročníkov krásneho sviatku lesa, lesníkov a všetkých, ktorí LES milujú.

Text, ktorým organizátori predstavili Strom roka 2012:
Breza (betula) – bielou borkou známy listnatý strom sa vyskytuje takmer v celej Európe a Sibíri od nížin do 1200 m.n.m. Je priekopníckou drevinou, ktorá medzi prvými obsadzuje aj najchudobnejšie pôdy. Dorastá do výšky 30 metrov. Listy brezy majú liečivé účinky.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina