archív aktualít rok 2012

Podnikatelé ušetří čas i peníze

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na_uradeOd poloviny letošního roku se při jakékoliv změně podnikatelům uleví. Od 1. července 2012 byly uvedeny do činnosti základní registry veřejné správy. Pokud teď dojde k nějaké změně, stačí ji nahlásit jen úřadu, který podnikateli přidělil identifikační číslo. Ostatní úřady si tyto informace zjistí samy právě ze základních registrů.

Zásadním krokem k fungování systému základních registrů bylo přijetí zákona č. 111/2009 Sb. o základních registrech a zákona č. 227/2009 Sb. na počátku roku 2009. Tyto zákony vytvořily předpoklad pro řešení dosavadních potíží, které souvisely hlavně s nejednotností a neaktuálností klíčových databází. Česko se totiž může „pochlubit“ deseti tisíci nejrůznějších registrů, které mezi sebou většinou nekomunikují a často se údaje v nich opakují. Základní registr by je postupně měl nahradit. Podnikatelé nebudou muset opakovaně vyplňovat údaje obsažené v základních registrech a při změně těchto údajů obíhat jednotlivé úřady, čímž by mohli ušetří až 60 % času, který dříve na úřadech strávil.

Na kontaktních místech veřejné správy (Czech POINT) se vydávají výpisy ze základních registrů. Dále se prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy bude vydávat záznam o využívání údajů v základních registrech, provádět nahlášení nesouladu referenčních údajů a vydání souhlasu o poskytování údajů třetí osobě.

Detailní informace o základních registrech naleznete na portálu Správy základních registrů a na portálu Czech POINT.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina