archív aktualít rok 2012

Proč nebude možné v budoucnu stavět úsporné dřevostavby?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevostavby_Volyne_2012Těsně před Velikonocemi (4. a 5. 4. 2012) proběhl na půdě Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Volyni v pořadí 16. ročník mezinárodního odborného semináře Dřevostavby. Ačkoliv pořadatelé, byť tradičně perfektně připraveni, měli tentokrát určité obavy z toho, jak letošní akce dopadne ve srovnání s loňským velmi úspěšným jubilejním ročníkem, výsledkem bylo čtyřicet jedna přednášejících z devíti zemí a dvou kontinentů, celkem 720 účastníků z toho 582 mimo školu, 60 prezentujících se firem, široká škála vysoce odborných i všeobecně zajímavých oborových informací a v neposlední řadě také jedno vážné téma k zamyšlení.

Do programu volyňského semináře Dřevostavby, patřícího mezi akreditované vzdělávací programy členů České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, zařazují pořadatelé v posledních letech vedle ryze odborných témat určených výhradně projektantům, i přednášky zajímající širší okruh účastníků. Nejinak tomu bylo i letos, kdy jedna z takových přednášek, jejíž autor mimochodem sklidil největší ovace zaplněného sálu, byla navíc mířena takříkajíc přímo do vlastních řad. Zazněla z úst Ing. Jaromíra Eismana, jednatele společnosti PALIS Plzeň, zabývající se realizací moderních dřevostaveb a byla zaměřena na téma stavba, bydlení, energie a ekologie. „Je to téma velmi frekventované a neobejde se bez něj žádný stavební seminář nebo konference, ale zdá se mi, že je přednášeno velmi jednostranně a kdykoliv se někdo pokusí říci jiný názor, je velmi rychle umlčen,“ řekl Ing. Eisman úvodem své přednášky, ve které apeloval na přítomné výrobce a dodavatele dřevostaveb s tím, že je nejvyšší čas postavit se některým odborným nebo ekologickým skupinám. Těmto skupinám se podle něj podařilo pod záminkou nejušlechtilejších cílů mimo jiné prosadit i to, že během čtyř let si u nás nikdo nebude smět postavit stejný dům, jaký si postavil on sám. A to i přesto, že se jedná o dům, který je velmi úsporný, nezanechává téměř žádnou ekologickou stopu, využívá místních podmínek a z pohledu provozu je téměř nezávislý a velmi spolehlivý.

Jak takový dům vypadá, proč by neměl být v budoucnu realizovatelný a další s touto problematikou spojené informace, se dozvíte v květnovém vydání Dřevařského magazínu.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina