archív aktualít rok 2012

Lesy ČR zahájily tendr na prodej dřeva a lesní práce od roku 2013

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tendry_1Státní podnik Lesy České republiky (LČR) ve středu 28.3.2012 zahájil pětiletý tendr na prodej dřeva a lesní práce na roky 2013 až 2017. Zakázka je rozdělena na 31 částí a má odhadovanou celkovou hodnotu 2,57 miliardy Kč bez DPH. Informaci zveřejnila ve čtvrtek 29.3. ČTK.

Pětiletý tendr 2013+ podle zveřejněné informace navazuje na loňský tendr 2012+. Soutěž je, stejně jako loňský tendr, dvoukolová. V prvním kole firmy musí prokázat splnění ekonomických a technických kvalifikačních kritérií. Uzávěrka pro podání přihlášek do prvního kola je 2. května. Ve druhém kole firmy podají cenové nabídky. Zakázku získá subjekt s nejvyšší nabídnutou cenou.

Nynější tendr podnik zahájil o měsíc dříve než loňskou soutěž. LČR věří, že se letos nebude opakovat zpoždění, kvůli kterému se od 1. ledna pracovalo jen na cca 1/6 jednotek. Příčinou zdržení mimo jiné bylo zkoumání tendru antimonopolním úřadem. Zpoždění tendru kritizovali někteří dřevozpracovatelé, podle nichž byl kvůli tomu na trhu nedostatek dřeva, což mělo za následek jeho vysoké ceny. LČR kritiku odmítly, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.

Nové tendry s novými pravidly

Tendry LČR by měly mít v roce 2013 upravená pravidla. Vyplývá to z tiskové zprávy Ministerstva zemědělství, zveřejněné 16.3.2012. Na změnách se shodli zástupci lesnických a dřevařských organizací, Ministerstva zemědělství a Lesů ČR. Změnit by se měl způsob stanovení ceny, za kterou budou Lesy ČR prodávat dřevo lesnickým společnostem. Lesy ČR budou využívat současný index průměrných cen surového dřeva vydávaného Českým statistickým úřadem. Novinkou je, že vždy po vyhlášení nového indexu za předchozí čtvrtletí budou Lesy ČR zpětně započítávat tuto změnu smluvním partnerům. Firmy by pak buď dostaly od Lesů ČR zpět přeplatek, nebo by naopak doplácely.

Účastníci diskuse se také domluvili, že smluvní partneři budou muset povinně prodávat přes komoditní burzu jen 5 až 10 % dřeva. V současnosti musí firmy prodávat na veřejném trhu pětinu.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina