archív aktualít rok 2012

Design shaker – kam kráčí současný design?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Design_ShakerPrvní den veletrhu bydlení a bytového designu FOR FURNITURE pořádaného ABF, a.s. a AČN v Praze v Letňanech ve dnech 22. – 25. 3. 2012, moderoval prof. Dr. Ing. arch. Bořek Šípek, děkan FUA TU v Liberci, za hojné účasti odborné veřejnosti, dvě hodiny trvající diskuzi u kulatého stůl.

Zajímavé diskuze na vyhlášená témata:

• Design v roce 2012 – situace, očekávání
• České školství – podpora designu
• Vztah výrobní firma – designér, pronikání designu do české výroby
• Postavení designéra ve výrobním procesu v ČR
• Sociologické, makroekonomické aspekty
• Budoucnost designu u nás a ve světě

se z pódia zúčastnili: M. A. Ivan Dlabač, prezident Unie profesionálních designérů ČR, doc. Mgr. A. Michal Froněk, spoluzakladatel skupiny Olgoj Chorchoj, doc. PhDr. Martin Matějů, sociolog, vedoucí katedry teorie kultury FF UK v Praze, Petr Hák, zakladatel skupiny Talentdesign, ing. Milan Dostalík, generální ředitel TONu, David Karásek, majitel firmy mmcité a Ing. Jiří Zavadil, ředitel společnosti VITRA CZ. Řekl, že Bořek Šípek je jediný český designér, který navrhl kolekci nábytku pro VITRU. A také to, že výrobky firmy VITRA jsou předmětem kopírování a že je pro něj velmi nepříjemné, že právě všichni na pódiu na kopiích Pantonek sedí. Prozradil také, jak se kopie pozná: kopírující nevědí, že když nábytkový designer Verner Panton na přelomu roků 1959 a 1960 navrhl dnes legendární velmi pohodlnou plastovou židli Panton Chair, charakteristickou svým dvojitým esíčkovitým tvarem hodícím se do každého interiéru, nebylo snadné ji z tehdy známých plastů vyrobit najednou v jednom kuse. Proto se také dostala do sériové výroby až v roce 1967 a musela být z malých pevnostních důvodů tehdejšího plastu vyráběna s žebrovím na vnitřní straně.

V současné době se na výrobu originálu Panton Chair používá jiný typ plastu, který není nutno žebry zpevňovat. Ale u nelegálních kopií jsou původní, na vnitřní straně zpevňující, žebra.

Při zajímavé diskuzi se přítomní shodli, že řadu výrobků, nábytek nevyjímaje, dokáže při současné záplavě výrobků prodat jen design. Ovšem design, který není, jak se mnoho lidí domnívá jen líbivým povrchem, vzhledem, ale – viz ABZ slovník cizích slov: design = vzhled, tvar; návrh tvarování výrobku sjednocující funkční účelnost a estetický vzhled. Design vychovává k estetice a může mít i další dimenze: např. design nemocničního lůžka podporuje uzdravování.

David Karásek připomněl, že v ČR, která, na rozdíl od ostatních vyspělých států včetně SR, nemá Design centrum (bylo z úsporných důvodů zrušeno ministrem Římanem v r. 2007), není instituce, která by se výchovou lidí k designu a jeho vnímání systematicky zabývala, což je škoda, taková instituce chybí. Je proto dobře, že přibývají školy, které mají akreditovaný obor design. Nejnověji jsou to na středoškolské úrovni VOŠ a SPŠ Volyně a na vysokoškolské Mendelova univerzita v Brně. Jedná se zejména o vnímání a chápání estetična, neboť nelze předpokládat, že všichni absolventi budou jednou špičkovými designéry, řekl a k přednášení do Brna na čtyřletý bakalářský obor Design nábytku přítomné z publika pozval, Ing. Karel Krontorád, CSc., proděkan Fakulty lesnické a dřevařské.

Optimisticky diskuzi na téma, že situace v designu není v ČR moc dobrá, že jsme stále na začátku ve výrobním procesu uplatnění designu i ve schopnosti lidí design vnímat a kupovat, zakončil Milan Dostalík: „Sklenice je napůl plná“. Což o den později potvrdily v MF DNES dvě zprávy: jedna, že design nových lahví pomohl zvýšit v ČR prodej piva a druhá, že designér Petr Novague, který si své české příjmení změnil z často používaného Novák před dvěma lety z důvodu lepší prezentace v zahraničí, získal cenu Red Dot Award za celohliníkovou židli The Edge Chair. Tuto prestižní cenu uděluje již bezmála šedesát let Design Zentrum Nordrhein Westfalen výrobkům v německém Essenu. V minulých letech toto ocenění, potvrzující výjimečnou kvalitu designu a opravňující označovat své výrobky prestižním logem s červenou tečkou, získalo i několik českých zástupců, např. TON, Techo, Koncern a další.

Bořek Šípek se rozloučil doporučením, aby přítomní prošli veletrh a podívali se, u kolika českých firem najdou nábytek vyznačující se kvalitním designem.

Našli jsme, některé představujeme na obrázcích, ve vstupní hale nás potěšila výstava Nábytek roku 2012 na níž vévodil čalouněný nábytek v čele s vítězným křeslem VESPERA firmy Dýhy Večeřa a spol., s r.o.

Autor: Ing. Helena Prokopová

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina