archív aktualít rok 2012

Vila Tugendhat opět přístupná veřejnosti

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tugendhat1Po dvou letech oprav se v pondělí 6. března 2012 slavná funkcionalistická vila Tugendhat opět otevře pro veřejnost. Pro potomky Tugendhatů, kteří bydlí ve Vídni a na obnově objektu se aktivně podíleli, má ale tento slavnostní okamžik poněkud trpkou příchuť. Původního toho bude v nově otevřené vile i přes snahu potomků mnohem méně, než bylo v plánu.

Památková obnova známé brněnské stavby, jejímž autorem je architekt Ludwig Miese van der Rohe a která je zapsaná na seznamu UNESCO, byla zahájena v lednu 2010. Cílem rekonstrukce bylo zachování a konzervace originální stavební substance a dispozice, včetně konstrukčních detailů, materiálů a funkčních systémů. Obnoveny byly také interiéry, do kterých měly být navráceny i některé původní kusy nábytku. Část z nich je umístěna v depozitáři Moravské galerie v Brně. Potomci je před šesti lety získali zpět do svého vlastnictví v rámci restitucí zabaveného židovského majetku, avšak užívat je nemohou, neboť byly prohlášeny za kulturní památku a jako takové je nelze vyvézt z republiky. Rodina je nabídla galerii k odkoupení. Plány se ale nakonec neuskutečnily. Důvodem údajně byly chybějící finance. Potomci Tugendhatů je tedy nabídli městu Brnu, jako vlastníkovi vily. „Dohodl jsem se s rodinou, že od nich Brno nábytek odkoupí. Ceny jsou velice vstřícné. Jsou mnohem nižší, než ty, za které by se dražilo na zahraničních aukcích,“ uvedl před půlrokem brněnský primátor Roman Onderka. Orgány města však o této nabídce zatím nerozhodly. Návštěvníci tak v obnovených interiérech, do nichž se po rekonstrukci např. vrátila původní makasarová stěna, uvidí převážně repliky tehdejšího nábytku a vybavení, zhotovené na základě původní výkresové dokumentace Miese van der Rohe a dochovaných fotografií.

Podrobné informace o památce včetně možnosti online zakoupení vstupenek na www.tugendhat.eu. Rezervační systém funguje od února 2012.

Tugendhat2Foto: Marie Schmerková, David Židlický

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina