archív aktualít rok 2012

Lesy vypíší nový tendr na pětinu obří zakázky na lesní práce

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tiskovka_MZeStátní podnik Lesy ČR (LČR) chce v nejbližší době vyhlásit nové tendry na zhruba pětinu jednotek z miliardového tendru na lesní práce od roku 2012, ve kterých vítězná společnost Less & Forest odmítla podepsat smlouvu. Než k další dohodě dojde, bude v těchto jednotkách nezbytné práce zajišťovat dodavatel, který bude vybrán formou jednacího řízení bez uveřejnění. Lesy ČR zatím z mnohamiliardového tendru podepsaly s lesnickými firmami smlouvy na 52 ze 117 územních jednotek.

Zrušení postihlo zhruba dvě desítky smluvních územních jednotek ze 117. Na všech těchto jednotkách podala nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Less & Forest však nakonec na těchto jednotkách odmítla uzavřít smlouvu. „Zároveň nebyly splněny podmínky pro to, aby státní podnik mohl uzavřít smlouvy s dalším uchazečem v pořadí,“ uvedlo na dnešní tiskové konferenci ministerstvo zemědělství.

Podle generálního ředitele lesů Svatopluka Sýkory bylo uzavřeno celkem 52 smluv v hodnotě 2,795 miliardy korun, které představují těžbu 2,842 milionu metrů krychlových dřeva. Nejvíce uzavřených smluv aktuálně připadá na společnosti Less & Forest (27), Stora Enso Wood Products Ždírec (5), Progles (3) a Petra (3).

Celkem 43 smluv za více než dvě miliardy před uzavřením

Před uzavřením je nyní 43 smluv, u kterých byl osloven druhý či třetí zájemce v pořadí. Tyto smlouvy obnášejí 2,2 milionu metrů krychlových dřeva a mají hodnotu 2,31 miliardy korun. Zrušeno zatím bylo celkem 19 z 22 smluv, které nesplňují kritéria Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli jejich zrušení by měl v roční těžbě dřeva vzniknout výpadek na úrovni 582 523 metrů krychlových dřeva a snížení letošního hospodářského výsledku LČR o 1,166 miliardy korun.

Dosud lesy inkasovaly 62 jistot v hodnotě bezmála 76 milionů korun od účastníků tendru, kteří odmítli podepsat smlouvy. Přibližně 80 procent z této částky připadlo právě na společnost Less & Forest.

Dřevěná kniha se musí aktualizovat

Dokončovaný tendr podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) zavádí systém, při kterém se bude každoročně obměňovat pětina z pětiletých smluv s dodavateli lesnických činností. „Tento systém podporuje zachování a rozvoj konkurence na trhu, protože firma, která v jednom roce neuspěje ve výběrovém řízení, nebude odsouzena k pětileté nečinnosti, ale následně se může každoročně účastnit soutěže na nově vyhlašované smluvní územní jednotky LČR,“ uvedl Bendl.

Bendl rovněž oznámil, že ministerstvo připraví aktualizaci tzv. Dřevěné knihy, která vznikla za jeho předchůdce Ivana Fuksy (ODS). Materiál určuje dlouhodobou koncepci hospodaření LČR. „Jako každý strategický materiál vyžaduje i Dřevěná kniha pravidelnou aktualizaci. Dokument v podobě zpracované na konci roku 2010 bude upřesněn a doplněn o poznatky, které vyplynuly ze zkušeností při zadávání tendrů na rok 2011 a především aktuálního tendru pro lesnické činnosti od roku 2012,“ dodal Bendl.

Zdroj: ČT24
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina