archív aktualít rok 2011

Milióny kubíků dřeva padnou ročně na čínské jídelní hůlky. Vyrábí se i v USA

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Cinske_hulkyV malé továrně v městě Americus ve státě Georgia (USA) se pro Čínu a další země vyrábí jídelní hůlky. Věc, kterou každý den potřebují stovky miliónů lidí v Asii. 
Firma Georgia Chopsticks zde byla založena teprve loni v listopadu a výroba se rozjela až letos na jaře. Již nyní ale vyrábí dva milióny hůlek denně a zájem roste. Hlavním odběratelem je Čína, výrobky z Georgie však míří i do Japonska či Jižní Koreje a na pulty amerických obchodů. Firma, kterou založil Američan korejského původu Jae Lee, dává v sedmnáctitisícovém městě práci zatím 150 lidem. 
Šanci ale mají i další uchazeči. Lee totiž plánuje zvýšení denní výroby na pětinásobek. V jeho podnikání mu nahrává fakt, že 
Čína, podobně jako např. Japonsko, trpí nedostatkem vhodných zdrojů dřeva pro jídelní tyčinky, které milióny tamních lidí používají zpravidla jen jednorázově a po jídle je zahazují.

Americus má prý ideální dřevo pro výrobu těchto jídelních nástrojů – Ambroň západní. Vhodné jsou údajně i místní topoly. Výroba jednoho páru stojí v přepočtu asi 20 haléřů. Jen Čína spotřebuje denně v průměru přes 123 miliónů jídelních hůlek, na jejichž výrobu se spotřebuje 5500 kubíků dřeva či bambusu. Produkce Leeho továrny v tomto množství proto není zanedbatelná a jeho průměrná denní spotřeba dřeva po plánovaném zvýšení produkce bude činit bezmála 445 kubíků. Zaměstnanci georgijské továrny se tedy o práci zatím obávat nemusí. 
Ledaže by se čínské vládě podařilo přesvědčit lidi, aby trvale používali jedny a tytéž hůlky. O to se však tamní úřady zatím snaží neúspěšně.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina