archiv aktualit rok 2013

Moderné drevostavby odolávajú požiaru

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Moderne drevostavby krstSprievodný program na stavebnom veľtrhu Coneco 2013 upútal drevárov najmä prednáškami odborného seminára Spoznaj drevostavby, ktorý sa uskutočnil v prvý deň veľtrhu (9.4.2013). V rámci seminára pokrstili publikáciu Moderné drevostavby odolávajú požiaru. Jej autori – profesori Anton Osvald a Jozef Štefko spracovali výsledky modelového požiaru dvojpodlažnej drevostavby.

Modelový požiar, ktorý sa uskutočnil v priestoroch certifikovanej skúšobne Fires, s.r.o., Batizovce, bol vyvrcholením vlaňajšej 7. medzinárodnej vedeckej konferencie Wood & Fire Safety. Požiarna skúška a jej výsledky zhrnuté v publikácii potvrdili, že je možné stavať aj v Slovenskej republike (tak ako v iných krajinách) požiarne bezpečné viacpodlažné drevostavby a že stavby z dreva sú pri požiari rovnako bezpečné ako budovy z iných materiálov.

Moderne drevostavby odolavajuZa krstného otca pozvali mjr. Ing. Štefana Gallu, PhD. – riaditeľa Požiarno-expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR. Krstil ju spoločne s prof. Ing. Antonom Osvaldom, CSc. z Fakulty špeciálneho inžinierstva Žilinskej univerzity za prítomnosti druhého spoluautora prof. Ing. Jozefa Štefka, PhD z Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene.

Publikáciu v rozsahu 32 strán vydalo vydavateľstvo Trendwood-twd, s.r.o., Banská Bystrica za účinnej podpory sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR.

Foto z krstu publikácie Moderné drevostavby odolávajú požiaru. Foto: Dr. Anton Mrník

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština