technológie

Pro pohodlnou montáž kuchyňských či kancelářských skříní

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Každý truhlář ví, že jednou z časově nejnáročnějších operací při montáži kuchyní je usazení a horizontální vyrovnání (nivelace) spodních skříněk (v závislosti na rovinnosti podlahy), což zejména u levnějších zakázek může výrazně ovlivnit její výslednou cenu. K nivelaci skříněk se používají různé typy kování, rozšířené jsou např. plastové šroubovací výškově stavitelné nohy. Přístup k nim ale nebývá vždy jednoduchý, a tak při manipulaci s nimi musíme často měnit různé pracovní polohy. Pokud nepoužíváme pomůcky, které nám tuto činnost usnadňují…

Jednou z takových pomůcek je seřizovací rameno, které funguje jako prodloužená ruka a umožňuje pohodlné seřízení i těžko dostupných zadních nohou.

Seřizovací rameno je součástí celého patentovaného systému, k němuž patří i speciálně navržené a této funkci uzpůsobené plastové nohy. Funkčně vychází ze standardního dvojdílného principu složeného ze základního soklu s vnitřním závitem (připevněného ke spodní ploše dna skříňky) a šroubu s opěrnou patkou. Šroub je zašroubován v soklu a svým otáčením umožňuje měnit výškovou polohu. Patka šroubu má talířovitý tvar a na horní ploše je po celém obvodu opatřena hustým ozubením.

Seřizovacím ramenem prochází po celé jeho délce torzní tyč zakončená na jednom konci rukojetí a na druhém konci kuželovým pastorkem. Pastorek obepíná speciální objímka, velikostně i tvarově odpovídající noze a její talířovité patce.

Systém funguje tak, že se objímka na konci ramene nasune na patku nohy, což zejména v zadních pozicích usnadňují šikmé náběhové plochy objímky. Po nasunutí objímka jednak částečně obepne nohu a jednak pastorek zapadne do ozubení patky. Otáčením rukojeti na druhém konci dochází k přenosu otáčivého pohybu přes pastorek na patku nohy.

Konec rukojeti je opatřen šestihranným otvorem pro inbusový klíč. Díky němu lze pro zrychlení celého procesu otáčivý pohyb provádět např. akušroubovákem. V jiných situacích můžeme rameno prodloužit tak, že do šestihranného otvoru vsadíme dlouhý inbusový šroubovák, a pokud i on má na konci šestihranný otvor, můžeme i v tomto případě pracovat s akušroubovákem.

Hlavní výhodou nového systému je to, že celou nivelaci kuchyňských či kancelářských skříní jsme schopni provést rychle, přesně a bez zbytečných gymnastických výkonů.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Součástí nového patentovaného systému je seřizovací rameno…

…a výškově stavitelné nohy s ozubenými patkami

Konec ramena s objímkou a pastorkem se nasune na patku nohy

Ručně anebo pomocí akušroubováku se provede výškové seřízení

Rameno lze prodloužit pomocí dalšího inbusového šroubováku

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina