výstavy

interzum 2023 – udržateľnosť, efektivita a dizajn v nábytkárskom priemysle

Vystavy_interzum
Návštevníci z celého sveta využili príležitosť naživo vidieť nové trendy a smerovania v nábytkárskom a interiérovom priemysle. Foto: Mgr. Denisa Zverbíková
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

To boli hlavné témy tohtoročného medzinárodného veľtrhu komponentov pre výrobu nábytku a interiérového dizajnu interzum 2023. V dňoch od 9. do 12. mája 2023 sa v Kolíne nad Rýnom opäť naživo stretli poprední svetoví vystavovatelia nábytkárskeho a interiérového priemyslu.

1600 vystavovateľov z 59 krajín sveta ponúklo najnovšie zamerania, inšpirácie a smerovanie do budúcnosti tohto odvetvia. Každý, kto chce držať krok s moderným trendmi v tejto oblasti, by nemal účasť na interzume vynechať. Vysoká úroveň a profesionálna organizácia veľtrhu zabezpečila komfort vystavovateľom a viac ako 62 000 návštevníkom z celého sveta. Krajinami s najväčším počtom návštevníkov boli Nemecko, Taliansko, Španielsko a Poľsko. Pozitívnou zaujímavosťou bolo výraznejšie zastúpenie návštevníkov z Indie a Turecka, ktoré vzrástlo v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom o 16 %. Vystavovatelia tiež ocenili odbornosť návštevníkov. Je potešiteľné, že na výstavisku bolo často počuť aj slovenčinu a češtinu.

Udržateľnosť

Tak, ako nám ukazuje globálne smerovanie moderného sveta, aj pre interzum 2023 bola hlavnou témou udržateľnosť a celkové zvýšenie zodpovednosti za ochranu zdrojov. Mnohé z výstavných stánkov boli navrhnuté s ohľadom na udržateľnosť a efektívnosť zdrojov. Rovnako organizátori veľtrhu aktívne prijímajú zodpovednosť za ochranu klímy a obehového hospodárstva. Jednotliví vystavovatelia prijali zodpovedný prístup a prezentovali zaujímavé inovácie a riešenia, ktoré možno očakávať od nábytku a interiérového dizajnu v budúcnosti. Recyklovateľné materiály a novinky v portfóliu mnohých vystavovateľov boli vyvinuté na základe relevantných výskumov. Sú tak inšpiráciou pre výrobcov, ktorí sa chcú presadiť aj v budúcnosti a dokázať, že ich produkty spĺňajú stále naliehavejšie požiadavky na ekológiu.

Menej je viac

Maximálna optimalizácia využitia priestoru, ktorá sa objavovala aj v minulosti, sa ako nevyhnutná súčasť budúcnosti niesla naprieč celým veľtrhom. Vystavovatelia reagovali na potrebu efektívneho a flexibilného využitia plochy. Cieľom je vytvoriť funkčný priestor, v ktorom si vieme podľa potreby rozložiť len to, čo práve potrebujeme. Skladacie postele, zasúvacie dvere, výškovo i šírkovo nastaviteľné stoly, integrovaná elektronika či zvukovo izolačné svietidlá… To všetko sú jedny z mnohých inšpirácií pre hotely, malé mestské byty, kancelárie ale i karavany, jachty alebo moderné kontajnerové bývanie.

Smart domácnosť a rozšírená realita

Smart zariadenia sú už bežnou súčasťou našich životov a tomuto faktu sa prispôsobujú aj výrobcovia nábytku. Možnosť ovládania jednotlivých prvkov prostredníctvom smart zariadenia, či nabíjacie stanice integrované v nábytku boli súčasťou viacerých zaujímavých noviniek.

Technológia rozšírenej reality umožňuje spájať virtuálne objekty so skutočným svetom. Vystavovatelia tak ponúkajú možnosť prostredníctvom virtuálnej reality pripraviť čo najviac zrozumiteľné a individuálne riešenie pre zákazníka. Ten si vďaka novým technológiám vie jednoducho prehliadnuť rozloženie zariadenia, výber povrchu, materiálu i osvetlenia.

interzum 2023 v číslach

1 600 spoločností z 59 krajín (v roku 2019 to bolo 1 806 spoločností zo 61 krajín) sa na veľtrhu interzum 2023 objavilo na výstavnej ploche s rozlohou 186 000 m2 (2019: 190 000 m2). Išlo o 255 vystavovateľov z Nemecka (2019: 356 vystavovateľov) a 1 345 zahraničných vystavovateľov (2019: 1 450 vystavovateľov), ktorí tvorili 84 % (2019: 80 %). Vrátane odhadov na posledný deň veľtrhu sa interzumu zúčastnilo 62 000 odborných návštevníkov zo 150 krajín (2019: 74 000 odborných návštevníkov zo 152 krajín), pričom návštevníci zo zahraničia tvorili približne 76 % (2019: 75 %).

Priebeh veľtrhu bol doplnený zaujímavými prednáškami renomovaných odborníkov z oblasti nábytku, materiálov a dizajnu

Veľtrh interzum je popredné celosvetové podujatie, ktoré ponúka obrovské množstvo podnetov a inšpirácií. Medzinárodný charakter výstavy umožňuje cenné stretnutia a určuje smerovanie nábytkárskeho priemyslu do budúcna. Už teraz sa môžeme tešiť na interzum 2025.

Autor: Mgr. Denisa Zverbíková
twd SK, s. r. o., Banská Bystrica
Kontakt: dispecer4@twd.sk
Foto: autorka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina