technológie

Pro maximálně bezpečné řezání na kotoučové pile

Technologie_Bezpecnost
Při předvádění bezpečnostního systému pro kotoučové pily simuloval prsty obsluhy párek. V praxi ale bývá situace jiná
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Absolutní bezpečnost a jednoduchost programování i ovládání pro řemeslníky s menšími zkušenostmi s obráběcími centry, stejně jako možnost těžit ze všech digitálních výhod. Všechny tyto cíle splňují exponáty, oceněné na veletrhu Xylexpo 2022 cenou XIA Xylexpo Innovation Award. Jednu z těchto cen udělila porota i novému bezpečnostnímu systému pro kotoučové pily.

Jedná se o prediktivní systém přímé detekce, který eliminuje jakýkoli náhodný kontakt mezi rukou obsluhy a pilovým kotoučem. Podle výrobce je to díky chytrým senzorům, které dokážou identifikovat a rozpoznat lidské tělo ve srovnání s materiály, které mohou přijít do kontaktu s kotoučem. Aktivací bariéry, která pokrývá celou nebezpečnou oblast kolem pilového kotouče, se systém spustí ještě předtím, než se ruka obsluhy kotouče náhodně dotkne nebo se k němu dostane příliš blízko z jakéhokoliv směru.

V případě hrozící kolizní situace systém automaticky vyřadí kotouč z činnosti a během několika setin sekundy ho spustí pod úroveň stolu, aniž by došlo k poškození jakékoli části stroje. Po odstranění rizika lze systém reaktivovat a okamžitě pokračovat v práci.

Ochranný systém funguje na principu „chytrých“ senzorů, které ho aktivují ještě předtím, než dojde k fyzickému kontaktu ruky s pilovým kotoučem. Kotouč během několika setin sekundy zmizí pod stolem

Dalším bonusem, díky kterému je tato ochrana ještě bezpečnější, je, že detekce není založena na predikcích vytvořených algoritmy ani na optických detekcích, které by mohly být ovlivněny chybou ve výpočtu nebo špatnou viditelností videokamery.

Kromě toho je ochrana zesílena na 3 stranách stroje (směr řezu a boční přístupy ke kotouči), aby se zabránilo jakémukoli kontaktu, a to i způsobenému nevhodným nebo náhodným pohybem.

Systém se aktivuje i při vysoké rychlosti posuvu bez jeho vynuceného zpomalení.

Aktivace a reaktivace systému je svým počtem neomezená a neovlivňuje přesnost řezu ani výkon stroje.

Další důležitou výhodou je možnost sledování a monitorování provozního stavu stroje díky užitečnému zelenému (provoznímu) a červenému (výstražnému) LED světlu umístěnému na horním ochranném krytu pilového kotouče.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina