technológie

Není všechno zlato, co se třpytí aneb I vruty mají své limity

Technologie_Pripravek
Přípravek systému Pocket-Hole umožňuje pohybem jedné ruky upnout dílec a vyvrtat vněm pomocí ruční vrtačky a stupňovitého vrtáku „kapsové“ otvory. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nestává se často, abychom na stránkách Dřevařského magazínu představovali technologie a zařízení s cílem upozornit na jejich negativa a možná rizika. Jedná se spíše o výjimky. Jednou z takových výjimek je konstrukční spojovací systém využívající jako hlavní spojovací prvek vrut, který je určen pro ruční použití, tedy zejména pro řemeslnou výrobu. Systém, oblíbený zejména mezi truhláři a domácími kutili, má řadu výhod a disponuje značným potenciálem pro široké využití. Má ale i svá úskalí, na která však výrobce neupozorňuje.

Přísloví „Není všechno zlato, co se třpytí“ používáme, pokud něco při důkladnějším zkoumání není takové, jak se to jevilo na první pohled. Jinými slovy ne vše, co nám někdo prezentuje jako výhodné a dobré, ve skutečnosti pak takové i je. To je i případ zmíněného spojovacího systému, který jeho výrobce ze Spojených států prezentuje jako vysoce efektivní a široce univerzální. Výsledkem jeho „úspěšného“ marketingu je pak to, že ho někteří výrobci nábytku používají i pro aplikace, pro které je naprosto nevhodný.

Kapsové otvory a vruty

Pocket-Hole neboli Kapsový otvor, jak se spojovací systém nazývá, jako hlavní a de facto i jediný spojovací prvek používá vrut. Název „kapsový“ je odvozen od tvaru otvoru, zhotoveného pomocí stupňovitého vrtáku se dvěma průměry, který vyvrtá nejen otvor pro průchod dříku vrutu, ale zároveň širší otvor (tzv. kapsu) pro zapuštění hlavy vrutu. Systém je založen na principu použití ruční vrtačky, zmíněného stupňovitého vrtáku a řady přípravků, jejichž hlavním úkolem je přesné vedení vrtáku při zhotovování „kapsových“ otvorů do spojovaných dílců.

S ohledem na spojovací prvek – vrut je systém doporučován pro spojování strukturálně konzistentních materiálů, jako je rostlé dřevo a z něho vyrobené konstrukční desky (spárovky, překližky, biodesky atd.).

Zmíněná široká univerzálnost systému vychází ze široké nabídky přípravků, které jsou konstruovány pro materiály různých rozměrů a tvarů. Princip funkce je ale pro celý systém stejný: Šikmo vyvrtaný otvor do plochy dílce směřující k přilehlé boční ploše (hraně). Přesné vedení vrtáku pod požadovaným úhlem zajišťují vodicí otvory v přípravku zhotovené z kalené oceli.

Při práci se postupuje tak, že se dílec jedním pohybem pomocí ruční páky upne do přípravku v místě plánovaného spoje a pomocí ruční vrtačky se vyvrtá otvor nebo otvory (většina přípravků umožňuje na jedno upnutí dílce vyvrtat nejméně dva otvory). Otvory se vrtají pouze v jednom dílci, do druhého dílce se vruty šroubují bez předvrtávání, v případě potřeby se může provést dodatečné předvrtání těsně před zašroubováním vrutu.

Spojované dílce se přiloží styčnými plochami k sobě a zajistí se proti nechtěnému posuvu svěrkou. Do otvorů se vsunou vruty a pomocí ruční vrtačky s prodlouženým bitem se zašroubují do protějšího dílce.

Tímto způsobem se dají spojovat různé rámy, korpusy apod.

Vrut není spojovací šroub

Výhodou spojovacího systému Pocket-Hole je jednak jeho aplikační rychlost a jednak použitelnost pro výrobky dodávané v nesmontovaném stavu. Je ale třeba mít na paměti, že se jedná o spojování vruty, které mají své limity. Výrobce systému navzdory tomu doporučuje jeho použití i pro aplikace, pro které je naprosto nevhodný. Jedná se např. o připojení lubu ke stolové noze nebo o podobné vysoce namáhané konstrukční spoje, u nichž by i méně zkušený truhlář kvůli pevnosti sáhnul po spolehlivějším spojovacím prvku, třeba po šroubu s válečkem.

Při nerespektování základních pravidel konstrukčních spojů v truhlářské výrobě se výrobce zbytečně vystavuje riziku budoucích problémů v podobě reklamací, úrazů apod. Můžeme to vidět na příkladech „levného“ nekvalitního nábytku, který se k nám dováží z různých končin světa.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina