technológie

Materiálové a technologické novinky

Novinky
Nábytkový roletkový systém RAUVALON noble matt. Foto: archiv REHAU
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z nabídky firem REHAU, ŠPINAR – software, spol. s r.o. a LEITZ-nástroje s.r.o.

RAUVISIO noble matt – nové dekory

Nábytkové roletkové systémy RAUVALON noble matt byly doposud k dispozici v barvách odpovídajících povrchům RAUVISIO noir, nyní se však barevná škála rozšířila o další dvě oblíbené barvy. Od nynějška jsou roletky REHAU noble matt dostupné také v barvách Midnight Dash a Olive Detour.

Midnight Dash je temná tmavě modrá barva, která dodává nábytku chladný, ale měkký vzhled a zelená Olive Detour elegantním způsobem přibližuje nábytek přírodě. Od září bude kolekce roletkových setů doplněna o další 3 dekory Maltese Mist, Boxcar Blonde a Trench Coat.

Výrobce a prodejce: REHAU

RAUVISIO grip – nový rozměr desky

Místo klasických skříní s dvířky se při návrhu moderního nábytku stále více uplatňují skříňky se zásuvkami. Důvod je velmi jednoduchý, ve velké zásuvce jsou předměty snadno přístupné i v nejzadnější části úložného prostoru. Zásuvky jsou však pohyblivé části nábytku, takže se může pohybovat i obsah a případně klouzat a narážet na stěny zásuvky. Deska RAUVISIO grip má speciální povrch s tvz. diamantovou strukturou, který byl vyvinut pro udržení předmětů v zásuvce na místě. Grip RAUVISIO obdržíte ve formě lisovaných velkoformátových desek 2 800 x 1 000 mm, složených z polymerní protiskluzové vrstvy a dřevotřískové desky.

K dispozici jsou i barevně sladěné nábytkové hrany v odstínech tmavě šedé 98492 a bílé 91426, k antracitově šedé i k bílé desce RAUVISIO grip.

Výrobce a prodejce: REHAU

Optimalizace nářezových plánů na formátovací pile s tiskem štítků od ŠPINAR – software

Firma ŠPINAR – software uvádí na trh speciální modul DAEX Pila (pro DAEX Optimalizátor) s možností zobrazení nářezových plánů na tabletu u běžné formátovací pily a tisk štítků ke každému řezanému dílu.

Program na jeden klik zobrazí uživateli informace o řezaném pruhu nebo dílu na tabletu nebo dotykovém displeji notebooku pod Windows. V případě, že je zařízení propojeno s tiskárnou štítků, vytiskne ke každému řezanému dílu štítek s potřebnými informacemi (například: zakázka, rozměr, materiál, QR kód s daty pro CNC…).

Data z kanceláře lze k formátovací pile exportovat přes síť, FTP úložiště přístupné při připojení k internetu nebo lze data přenést pomocí flash disku.

Tento program funguje obecně pro všechny typy běžných formátovacích pil bez nutnosti jejich vlastního řídícího sytému. Stačí mít u pily zakoupený tablet nebo dotykový displej notebooku pod Windows a v případě požadavku na štítky tiskárnu štítků.

Poznámka: Pro zákazníky automatizovaných pil je propojení řešeno přes speciální postprocesory. Příklady některých propojení DAEX CUT Pro s automatizovanými pilami naleznete ZDE. Cena propojení se odvíjí podle typu zařízení a náročnosti na individuální nastavení dat pro štítky.

Výrobce a prodejce: ŠPINAR – software

Leitz nástroje pro opracování kompaktních desek

Na červencovém, velmi úspěšném veletrhu Holz-Handwerk v Norimberku, Leitz prezentoval kromě jiných produktů i ucelenou inovovanou řadu nástrojů pro jednoduché a bezproblémové obrábění vrstvených kompaktních materiálů.

Kompaktní desky z tvrzeného papíru nebo tvrzené tkaniny, ale především HPL kompaktní desky (HPL=High-Pressure-Laminates) a vysokotlaké lamináty jsou velmi kvalitní velkoformátové desky. Pro jejich výrobu se používá vrstvený papír impregnovaný pryskyřicemi, který je za vysokého tlaku a teploty slisován v homogenní pevnou desku. Díky tomu se desky vyznačují vysokou životností s minimálními náklady na údržbu. Tyto vlastnosti je předurčují k použití při výrobě nábytku, dále jako fasádní panely nebo jednotlivé prvky v sanitární oblasti. Jelikož obrábění materiálů impregnovaných fenolformaldehydovými pryskyřicemi je spojeno se silným opotřebením řezné části nástrojů, je nevyhnutné použití polykrystalického diamantu – PKD pro břity nástrojů. Tzv. diamantové nástroje jsou pak tou nejvhodnější volbou pro jednoduché a bezproblémové obrábění kompaktních materiálů.

Leitz řada nástrojů pro opracování kompaktních desek zahrnuje diamantové stopkové frézy Diamaster PRO v provedení Z1 a Z2 (optimalizovaný sklon břitů), stopkové frézy Diamaster PLUS v provedení Z2 (krátké a pevnostně velmi stabilní břity se střídavým sklonem a zavrtávacím břitem), diamantové i celotvrdokovové vrtáky Excellent a pilové kotouče Diamaster PLUS-Excellent s inovovanou geometrií břitů a utlumenými laserovými ornamenty.

Leitz těmito nástroji nabízí nejkvalitnější a ekonomicky vysoko efektivní řešení pro obrábění kompaktních materiálů.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina