výstavy

Od základů přes obvodové stěny až ke krovům a různým typům střech

Vystavy_ForWood
Expozice firmy KH OBLOUKY s.r.o. z Dolního Benešova u Opavy. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po více jak dvouleté covidové pauze proběhl na výstavišti v Praze – Letňanech ve dnech 3.–5. 3. 2022 v pořadí 23. ročník veletrhu materiálů pro stavbu a renovace střech STŘECHY PRAHA, spolu s veletrhem obnovitelných zdrojů a úspor energií SOLAR PRAHA a veletrhem pro řemeslo, vybavení a bezpečnost práce řemeslníků ŘEMESLO PRAHA. Souběžně s nimi se konal také 9. ročník veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV, 14. ročník veletrhu dřevěných staveb, konstrukcí a materiálů FOR WOOD a 9. ročník veletrhu krbů, kamen a kotlů FOR THERM. Soubor veletrhů pak ještě doplnil 3. ročník doprovodného projektu FESTIVAL DŘEVA A NÁŘADÍ, který spolu s ostatními veletrhy navštívilo, navzdory ještě některým v té době platným protipandemickým opatřením, bezmála 20 tisíc návštěvníků.

Souboru veletrhů, který podle pořadatelů potvrdil přetrvávající velký zájem Čechů o úsporné bydlení, se zúčastnilo celkem 197 vystavovatelů, kteří dohromady obsadili 12 000 m2 výstavní plochy. Na jejích necelých dvou třetinách se prezentovali účastníci veletrhu Střechy Praha a doplňujících výstav Solar Praha, Řemeslo Praha a Festivalu dřeva a nářadí se specializovanou zónou pro tesaře, pořádaných společností Střechy Praha s.r.o. Na zbylé zhruba třetině plochy pak své expozice postavili vystavovatelé na veletrzích For Pasiv, For Wood a For Therm, pořádaných majitelem výstaviště společností ABF a.s. Praha.

Přestože letošní veletržní soubor byl v porovnání s posledními tzv. „na živo“ uskutečněnými veletrhy o poznání menší, a to jak v počtu vystavovatelů (o 150 firem) tak i ve velikosti stánky obsazené plochy (o 5600 m2), o to větší byl tentokrát počet prezentovaných novinek a aktuálních trendů z oboru stavění. To ocenilo všech 19 772 návštěvníků, kteří během tří dnů na letňanské výstaviště zavítali.

Akustické podhledy stropů a obklady stěn

A to hned ve vstupní hale I, kde si nemohli nevšimnout speciální expozice na téma „Nové akustické materiály 2022“, vytvořené pražskou společností Acutec s.r.o. Ta zde prezentovala několik druhů materiálů (v některých případech i plně ekologických) pro architektonické řešení prostorového hluku v domácích i veřejných interiérech. A to např. 16 mm silné akustické lamely z MDF desek s frézovanými drážkami a s povrchovou úpravou laminátem nebo dřevěnou dýhou od italského výrobce Fantoni, použitelné k útlumu prostorového hluku v reprezentačních interiérech, kancelářích, galeriích a hudebních sálech, či ke stejnému použití určené 33 mm silné akustické obkladové panely z produkce rakouské manufaktury Admonter Holzindustrie AG, vyrobené ze speciálního kartonu a dřeva. Dále pak heraklitové akustické desky z dřevní vlny a cementu, vyráběné lotyšskou firmou Cewood v tloušťkách 15, 25 a 35 mm, ve formátech 600×2400/1200/600 mm a v barvách natur, černá, šedá a bílá, které jsou navíc odolné vůči vlhkosti a použitelné mimo jiné také v restauracích, tělocvičnách, bazénech a výrobních halách.

Z rovněž voděodolných, ale tentokrát nedřevěných akustických materiálů šlo o speciální obkladové dekorační desky z recyklovaných PET láhví, vyráběné švýcarskou firmou Impact Acoustic v tloušťkách 15 a 24 mm a ve 24 designových barvách, které lze opatřit frézováním dle požadavku uživatele, anebo rovněž frézovatelné desky z PET láhví od švédské firmy Gotessons. Poslední část expozice nastínila řešení pro potřebu odhlučnit sousedy v bytových domech vhodným ekologickým materiálem, kdy je většinou podle autora expozice třeba vytvořit před stávající stěnu hutnou a funkční předstěnu. K tomu lze použít např. variaci akustické izolace a záklopových desek ze slámy od na veletrhu přítomné s.r.o. EKOPANELY servis z Jedousova u Přelouče, uzavřených kartonovým papírem.

Kontinuální sledování vlhkosti v dřevostavbách

V souvislosti s akustickými obklady pak nelze nezmínit ještě na For Wood se prezentující společnost Agrop Nova a.s., která ve společné expozici se svojí realizační firmou Dřevostavby MC představila kromě vlastního stavebního systému Novatop i nové varianty svých akustických panelů Novatop Acoustic. Jsou vyráběné z třívrstvé masivní desky, a kromě perforování do různých profilů, kdy se podíl a tvar perforace u jednotlivých profilů liší, obsahují ještě ze zadní strany umístěný absorbér. Ten se volí dle akustických požadavků daného projektu (např. izolační dřevovláknitá deska, minerální vlna, netkaná textilie apod.).

V části veletrhu obsazené výrobci dřevostaveb s různými skladbami obvodových stěn (např. společnosti Atrea Domy Jablonec nad Nisou, Celet Nová Včelnice, Haas Fertigbau Sušice, KH-Dřestav Doublovičky u Sedlčan, Goopan Building Písek a další) se nemalé pozornosti návštěvníků těšila expozice pražské firmy MoistureGuard s.r.o., prezentující stejnojmenný unikátní systém nepřetržitého sledování vlhkosti přímo ve stavební konstrukci dřevostavby a dalších exponovaných místech. Upozorňuje nejen na úniky vody a tvorby vlhkosti z nejrůznějších zdrojů, ale zároveň informuje o komplexním stavu vlhkosti v domě s cílem předejít nežádoucím účinkům nadměrné vlhkosti v podobě plísní a dřevokazných hub.

„Systém MoistureGuard byl vyvinut na ČVUT Praha ve spolupráci s Výzkumným centrem pro energeticky efektivní budovy (UCEEB) a je výsledkem uceleného projektu zaměřeného na účinky vlhkosti ve dřevě a jeho efektivní měření. Skládá se z centrální jednotky a několika typů čidel, které se instalují do kritických míst v domě a kontinuálně měří teplotu a vlhkost v exteriéru i interiéru. V konstrukci domu pak měří nejen vzdušnou vlhkost a teplotu, ale také vlhkost konstrukčního dřeva,“ sdělil mi v expozici přítomný obchodní ředitel firmy Ing. Tomáš Pelikán s tím, že systém dokáže odhalit i mikro účinky vody a zabránit tak pozdějším nákladným opravám. Je tvořen sítí speciálních senzorů rozmístěných na nejrizikovějších místech v domě, jako jsou koupelna, WC, technická místnost, kuchyň, ale i skladby rovných střech nebo pod podlahovým topením, kde by mohlo dojít k úniku vody či jiného média. Informace z čidel sbírá centrální jednotka a ukládá je buď lokálně, anebo při připojení k internetu data automaticky odesílá do cloudového úložiště firmy MoistureGuard.

„Tam průběžně pomocí automatizovaných výpočtových algoritmů probíhá detekce problémů, zjišťují se možné příčiny a lokalizuje se místo, kde k úniku vody pravděpodobně došlo,“ doplnil Ing. Pelikán s dovětkem, že systém mimo jiné umožňuje i automatické uzavření přívodu vody do objektu.

Ze stavebně-truhlářských výrobců pak nelze opomenout jediného zde přítomného zástupce společnost Pražák s.r.o. z Milotic u Kyjova, prezentující zde kromě odsuvně posuvných dřevohliníkových balkónových dveří s integrovaným zábradlím také lineárně posuvné dveře HS portál se systémem kování umožňujícím zhotovit křídla o rozměrech až 3300×2900 mm (šířka x výška), doplněné skrytou bezpečnostní větrací mřížkou.

Infratopné sklo, zelená střecha na latě a další

Stranou, co se prezentovaných novinek týče, rozhodně nezůstaly ani výstavy spojené s veletrhem Střechy Praha s rozsáhlou přehlídkou střešních mate­riálů a oken, zelených střech, dřevěných konstrukcí, izolací, nářadí a strojů, fasád a solárních systémů. Čerstvou novinku pro rok 2022 zde představila např. firma Dafe-Plast Jihlava s.r.o. Jde o speciální infratopné sklo vytvořené patentovanou technologií ThermoGlass®, fungující na principu předních skel u automobilů a vyráběné v rozměrech 300×400 mm – 2000×3000 mm.

Je určené nejen pro zasklení oken a balkónových dveří, ale také střešních oken nebo k prosklení stěn či střechy u zimních zahrad, bazénů apod., kde díky dosažené povrchové teplotě max. 60 °C může sloužit jako hlavní nebo doplňkový zdroj tepla. V zimních měsících pak navíc odstraňuje tzv. efekt studeného skla, zamezuje kondenzaci par a napomáhá rychlému odstranění sněhu a ledu. U infratopných dvojskel nebo trojskel jsou s ohledem na bezpečnost použita kalená skla, v případě většího nároku na bezpečnost skla lepená. Elektrickou vodivou vrstvu lze podle výrobce také využít jako senzor napojený na alarm bezpečnostního systému.

„U izolačních infratopných dvojskel a trojskel je na vnitřní stranu interiérového skla nanesena průhledná kovová nanovrstva. Ta se poté patentovanou technologií ThermoGlass® upraví laserem tak, aby bylo možno regulovat tok elektrického proudu a nastavit tak přesně požadovaný příkon (150–650 W/m2) a teplotu infratopného skla. Vnitřním sklem tedy prochází elektrický proud a v izolačním zasklení plní topnou funkci. Další skla jsou pak volena podle individuálního požadavku zákazníka,“ sdělil mi v expozici přítomný zástupce společnosti s tím, že topná skla dosahují 100% tepelného výkonu do 10 minut po zapnutí. Prostřednictvím kabelové průchodky mezi rámem a křídlem se připojují k domovní elektrické síti 230 V bez použití transformátoru napětí. Pro nastavení požadované teploty je možné použít standardně dostupné regulátory a termostaty.

Mezi širokou škálou nejrůznějších střešních krytin si nešlo nevšimnout expozice společnosti První Chodská Trhanov. Ta zde mimo jiné prezentovala i zajímavé řešení pro vytvoření zelené střechy tzv. na latích s pomocí nové střešní krytiny Eureko Green, která je nosičem extenzivní zelené střechy a zároveň skládanou střešní krytinou. Je určena pro šikmé střechy (sedlové či pultové) se sklonem 5–45° a pokládá se na latě (60×40 mm) jako běžná skládaná krytina s již zapěstovanou rozchodníkovou směsí o viditelné ploše vegetační vrstvy 33×33 cm. Její základ tvoří 11 cm vysoké plastové truhlíky o půdorysu 36×36 cm, které se při pokládce spojují pomocí vodotěsného zámku. Díky němu s ním spojenému propracovanému systému na zadržování a následný odvod vody, která je nad rámec akumulační vrstvy, se pod krytinu při pokládce instaluje pouze pojistná hydroizolační fólie.

Tato krytina podle výrobce navíc nevyžaduje ani výstavbu atikových zdí či jiných zadržovacích systémů pro oporu svahové zátěže vegetačních střech, jelikož při zavěšení každého kusu na lati není vytvářen tlak svahu na spodní část střešní konstrukce.

Návštěvníci toužící po zahradních můstcích, pergolách, garážových přístřešcích či krovech s nosnými obloukovými prvky nepřešli bez povšimnutí stánek loni vzniklé společnosti KH OBLOUKY s.r.o. z Dolního Benešova na Opavsku. Její výrobu a sortiment představujeme v samostatné reportáži.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina