materiály

Ruční lepení hran

Ostermann
Trimr hran RP28 je vhodný pro hrany do tloušťky 1,5 mm a má integrovanou cidlinu. Foto: archiv Ostermann
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Bez olepovačky hran si dnes už dílnu ani nedokážeme představit. Přesto se ale pořád opakují situace, kdy se musí olepování hran obejít bez stroje, například na staveništi, u tvarovek nebo oblých obrobků. K tomuto účelu má Ostermann ve svém sortimentu nejen nespočet praktických malých pomocníků, ale i vhodné tipy „od truhlářů pro truhláře“.

Pro ruční lepení nábytkových hran doporučují odborníci z firmy Ostermann lepidlo na hrany REDOCOL Kantol greenline. Tento produkt bez obsahu rozpouštědel byl speciálně vyvinut pro ruční lepení ABS a PVC hran. Lepidlo střední viskozity se vyznačuje vysokou počáteční přilnavostí a velice krátkou dobou tuhnutí. Další zpracování je možné už po cca 30 minutách. K přitlačení je nejlepší použít příložku z libovolného dřevěného materiálu. Pak se hrany pomocí svěrky stáhnou na dobu cca 30 minut. Pro takové použití se hodí praktická jednoruční svěrka na hrany.

Odstranění bočních přesahů

Po sundání svěrky a příložky lze odstranit přesahy hrany pomocí hoblíku, trimru nebo frézky. V závislosti na tloušťce hrany se používají různé nástroje. Pro hrany do tloušťky 1 mm máme hoblík na hrany Covermatic a trimr hran AU93. Zatímco hoblíkem na hrany lze obrábět vždy jen jednu stranu hrany, trimr odstraňuje přesahy současně na obou stranách hrany. Praktickou alternativou pro hrany do tloušťky 1,5 mm je trimr hran RP28. Ten sice řeže vždy jen jednu stranu hrany, zato má integrovanou cidlinu, s níž lze následně v dalším pracovním kroku zpracovat rádius. Pro hrany od tloušťky 2 mm doporučujeme použít horní frézku.

Odříznutí přesahu hrany na konci desky

Pro přesné zaříznutí hran na rozích pravoúhlých obrobků existují různá kapovací zařízení na hrany. Ta jsou vhodná vždy k odříznutí ABS, melaminových a dýhových hran a hranu obrábějí čistě vedeným řezem. U tvarovek lze hranu nanášet také mobilní olepovačkou hran. V tomto případě se hrana před připevněním přilícuje s přesahem cca 2–5 cm. Potom proběhne mobilní strojní slepení tavným lepidlem. Aby se zbylý přesah zkrátil do roviny, odborníci Ostermann doporučují použít zkracovací pilu KG20R na zaříznutí slepovaných spojů. S její pomocí se hrana zařízne přesně 0,5 až 1 mm před spojem. Poté se mezitím vychladlé tavné lepidlo reaktivuje horkovzdušným fénem a konec hrany se přitiskne malým korkovým špalíčkem ke spoji. Hrana se teplem patřičně roztáhne a na milimetr přesně se napojí na spoj. Potom ještě chvilku přidržet, dokud lepidlo neztuhne, a pak už hrana perfektně sedí.

Dotažení rádiusu

Pro dotažení rádiusu mají odborníci z firmy Ostermann ve svém sortimentu REDOCOL plochou cidlinu nebo REDOCOL rádiusovou cidlinu. Protože má pevné vedení řezu pro hrany o tloušťce 0,4, 1 nebo 2 mm, je díky ní obrobení rádiusu obzvláště snadné.

Dokončovací práce: Odstranění bílých prasklinek

Při ofrézování plastových hran bývají často na okrajích hran viditelné lehké stopy po opracování a bílé prasklinky. Sisalový kartáč REDOCOL je díky své speciální kombinaci sisalu a hadříku perfektním nástrojem pro dohlazení hran a odstranění stop vzniklých při obrábění. Navíc odstraní zbytky materiálu a efektivně i bílé prasklinky. Lze tak dosáhnout brilantní barvy hrany i na rádiusu. V úzkých poloměrech vznikají bílé prasklinky občas i na povrchu hrany. V tomto případě bude stačit, když použijete běžný horko­vzdušný fén. Zahřátím materiálu bílá místa na hraně zase zmizí. Ofrézovaný rádius krátce doleštěte sisalovým kartáčem a máte hotovo!

Bezpečné řešení: Narážecí hrany

Pro ruční ohranění na staveništi nebo pro oblé dílce vede Ostermann všechny ABS hrany v tloušťce 2 mm též s narážecím perem. Pro silnější desky jsou k dispozici hrany dokonce s dvěma narážecími pery. Při zpracování standardní frézkou na drážky se vyfrézuje do desky drážka o tloušťce 3,5 mm, na řeznou hranu se dá lepidlo a hrana s narážecím perem se narazí do drážky. Ještě snadněji to jde pomocí speciální frézky na drážky s přídavnou dutou frézou. Pro dokonale přesnou přípravu hran s dvěma narážecími pery máme v sortimentu speciálně vyvinutou frézku s dvojitou drážkou pro ABS hrany s dvěma narážecími pery. Po vložení narážecí hrany se musí nakonec ještě následně zpracovat rádius.

OSTERMANN na všechny hrany

Kontakty:

Ostermann Česko spol. s r. o.
Lomnického 1705 / 9
CZ-140 00 Praha 4 – Nusle
tel.: +420 255 717 371
fax: +420 255 717 373
e-mail: prodej.cz@ostermann.eu, prodej.cz@ostermann.eu
www.ostermann.eu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina