aktuality

Za „thonetkami“ do Bystřice pod Hostýnem nebo do Amsterodamu

Výstava „Od Thoneta k Nizozemskému designu“ v amsterodamském muzeu Stedelijk
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jak se prvních 100 let vyvíjela technologie a design nábytku z ohýbaného dřeva? Na tuto otázku i letos odpoví oblíbená výstava Historický ohýbaný nábytek na zámku v Bystřici pod Hostýnem, která je po opatřeních proti šíření koronaviru pro veřejnost opět otevřena. Na místě představí bezmála 30 modelů, zapůjčených z archivu firmy TON. Řada z nich je velmi raritních.

„Určitě můžeme vyzdvihnout boppardskou židli, která vznikla roku 1836 ještě původním technologickým postupem – ohýbáním svazku dýh. Na místě je k vidění také jeden z prvních modelů legendární židle č. 14 či židle pro Lichtenštejnský palác ve Vídni, která je jedinou dochovanou na našem území. Nicméně unikátní je celá vystavená sbírka,“ uvedl ředitel marketingu značky TON, Jan Juza. Kromě výrobků z dílny rodiny Thonetů jsou na místě i exponáty značek D. G. Fishel, Mundus a Kohn, které s technologií ohýbání dřeva také pracovaly.

Během září je otevřeno každý den kromě pondělí od 9:00 do 12:00 hodin a odpoledne od 13:00 do 17:00 hodin. V říjnu pak ve stejný čas, ale pouze od úterý do pátku.

Historické „thonetky“ ale můžeme vidět i na zahraničních výstavách. Např. světově proslulé muzeum Stedelijk v Amsterodamu v současné době slaví 125. výročí a pro tuto příležitost restrukturalizuje svou vlastní kolekci designu pod názvem „Od Thoneta k Nizozemskému designu“. Návštěvníci mohou shlédnout historii mezinárodního designu na základě 300 objektů, všechny designové klasiky a inovace své doby.

Výchozím bodem chronologického spektra kolekce je lavička Thonet z let 1849/50 – jeden z nejstarších kusů ve sbírce. Na dalších expozicích se návštěvníci setkají nejen s historickými návrhy, ale také s mnoha současnými modely: od slavných návrhů Wiener Werkstätte a Amsterdamské školy, skandinávského designu a plastového nábytku 60. let až po barevné vzory italské Skupiny Memphis z 80. let a modely úspěšných hnutí „Nizozemský design“, které vzniklo v 90. letech.

Pro kurátorku výstavy Ingeborg de Roode jsou produkty Thonet mnohem víc než jen kusy nábytku: „Jsou stále velmi populární i dnes a jsou součástí kolektivního povědomí jako dobře známý kulturní majetek. Inspirovaly také mnoho designérů a nadále vyvolávají nadšení a zájem u mnoha lidí “.

Výstava je otevřena až do 21. března 2021.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina