archív aktualít rok 2013

Čeští podnikatelé neumí využívat potenciálu veřejných zakázek

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Verejne zakazkyČeský stát denně vyhlašuje zakázky  v průměru za téměř jednu miliardu Kč, podnikatelé však tento potenciál neumí využít. Může za to především jejich nedostatečná informovanost a složitá legislativa.

Pro více než polovinu podnikatelů je velmi obtížné orientovat se v problematice veřejných zakázek. Ukázal to průzkum „Český stát jako zákazník“, který pro GovDaily provedla společnost eNovation.

„Vyhlašování veřejných zakázek je však primárním způsobem, jakým stát vybírá své dodavatele. Tyto informace by tedy měly být pro podnikatele lépe a hlavně přehledněji dostupné, aby měli větší šanci zařadit se mezi úspěšné dodavatele a zároveň tak došlo ke zvýšení transparentnosti výběrových řízení a efektivity na straně veřejných rozpočtů,“ hodnotí Miloš Ciniburk, specialista na veřejný sektor ve společnosti eNovation.

Přestože čeští podnikatelé vnímají netransparentní veřejné zakázky a komplikovanou legislativu jako jeden z klíčových faktorů, který ovlivňuje jejich úspěšné podnikání, téměř 80 % podnikatelů považuje informovanost ze strany státní správy za nedostatečnou. Většina podnikatelů se proto snaží tyto informace aktivně vyhledávat, nejčastějším zdrojem je internet.

„Podnikatelé však kvůli nepřehlednosti a nejednotnosti dostupných informací často nedokáží správně a včas vyhodnotit, které z nich jsou pro jejich podnikání relevantní,“ uzavírá Miloš Ciniburk.

Zdroj: GovDaily.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina