materiály

Na oknech nemusí být jen mříže, aby byla bezpečnější

Materialy_Frameworkx
Systémové řešení ochrany oken pomocí rámu s nerezovou sítí. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na oknech nemusí být jen mříže, zábradlí nebo skleněné zábrany, aby byla bezpečnější. Existuje celá řada jiných variant, takže není nutné omezovat se pouze na „stará osvědčená“ řešení. Jednu z mnoha alternativních možností vám přinášíme v tomto příspěvku.

Základním prvkem celého systému je síť z lanek z nerezové oceli. Lanka o průměru 1,5 mm nebo 2 mm jsou v pravidelných vzdálenostech 25–80 mm (podle požadovaného použití a odolnosti) pospojována ocelovými svorkami a po roztažení vytvoří síť, která se použije jako výplň ocelového rámu.

Takto vytvořené zábrany lze použít např. jako zábradlí na schodištích nebo balkonech či terasách, ale také jako ochranný prvek na oknech proti nežádoucímu vniknutí cizích osob nebo zvířat do objektu anebo jako bezpečnostní zábradlí na francouzských oknech, na která nenavazuje balkon. Síťovina z ocelových lanek má relativně vysokou pevnost a zároveň nabízí dobrou průhlednost a neomezenou průvzdušnost. Oproti sklům se navíc nemusí čistit.

Rámy jsou vyráběny na zakázku podle zadaných rozměrů a specifikací a jsou dodávány v provedení umožňujícím okamžitou instalaci.

Jednoduchou instalaci umožňuje např. „neviditelný“ systém otvorů ve tvaru klíčové dírky, pomocí nichž se rám zavěsí na hlavy šroubů zašroubovaných předem v rámu, nebo standardních průchozích otvorů, anebo kombinací obou variant. V případě požadavků na vyšší bezpečnost (ochrana proti vloupání apod.) lze navrhnout jiný způsob připevnění dle konkrétní situace.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina