výstavy

Jubilejný 30. ročník veľtrhu Nábytok a Bývanie po dvojročnej pauze

Vystavy_NaB
Pavilón F priniesol veľa inovatívnych riešení výrobcov nábytku. Foto: archív A-X
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po dvoch rokoch čakania zapríčineného protipandemickými opatreniami sa jubilujúci 30. ročník veľtrhu Nábytok a Bývanie predsa len uskutočnil – od 29. apríla do 1. mája 2022 na výstavisku v Nitre. Skrátili ho na 5 dní a spojili s obľúbenou záhradkárskou výstavou Gardénia.

Toto spojenie nebolo náhodné. Ku krásnemu bývaniu v dome patrí očarujúca záhrada a do útulného bytu kvety. Návštevníci, ktorých prišlo 57 053 (v roku 2019 to bolo 78 522), tak mohli na jednom mieste vidieť a vyskúšať si všetko naživo a nakúpiť všetko potrebné pre zariadenie domu, bytu a vybavenie záhrady. Oficiálne vystavovalo 286 vystavovateľov (v roku 2019 ich bolo 418) z 8 krajín – okrem SR a ČR aj z Maďarska, Poľska, Rakúska, Srbska, Lotyšska a Pakistanu na výstavnej ploche 39 500 m2 vo 8 pavilónoch a na centrálnej voľnej ploche.

Organizátori sa snažili zopakovať viacero dobrých skúseností z charakteru odbornej prehliadky. Nosným garantom bol Zväz spracovateľov dreva SR (ZSD SR). Priamo do expozície v pavilóne M4 umiestnil žrebovacie osudie všetkých vstupeniek platiacich návštevníkov. Hodnotné vecné ceny venovali členské spoločnosti ZSD SR:

  • D – Nábytok Lučenec – zariadenie do 2-izbového bytu
  • We-tec s.r.o. Bratislava a Materasso Slovakia s.r.o. Oravské Veselé – manželská posteľ s roštom a matrac
  • Molitex Krajné – polohovateľné kreslo Krebs
  • Idea Nábytok Nitra – kreslo s taburetom
  • twd SK s.r.o. Banská Bystrica – praktické vybavenie Blum do kvalitných kuchynských zásuviek
  • Domov Združenie Topoľčany – stôl a 4 stoličky do kuchyne.

V expozícii ZSD SR mohli návštevníci hlasovať aj za Drevostavbu roka 2019. Anketu z odborného hľadiska vyhodnotila odborná porota a najviac pozornosti venovala nominácii na Drevostavbu roka so súťažným číslom 17, ktorej realizátorom bola členská spoločnosť Úsporné drevodomy s.r.o. Krásno nad Kysucou.

Jubileum ZSD SR

Zväz spracovateľov dreva SR so sídlom vo Zvolene oslavuje 25. výročie založenia (1997). Vo zväzovom stánku priblížili aktivity odborných škôl SOŠ drevárskej Zvolen, SOŠ drevárskej Topoľčany, SOŠ drevárskej Spišská nová Ves a Drevár­skej fakulty TU Zvolen.

Priamo v expozícii pri prezentácii drevostavieb bola prednáška na tému „Ako funguje drevostavba“, ktorú predniesol 29. 4. 2022 prof. Ing. Jozef Štefko, CSc. vedúci Katedry drevostavieb DF TU Zvolen. Odborný program doplnila prezentácia slovenských výrobcov nábytku – pre spokojnosť a pohodlie spotrebiteľov s nadväzným diskusným fórom „Slovenskí nábytkári v čase a ich rozvoj po roku 1989“. Diskusiu 28. 4. 2022 viedli viceprezidentka ZSD SR Ing. Kvetoslava Dedinská a vedúci katedry Dizajnu nábytku a interiérov DF TU Zvolen doc. akad. soch. René Baďura.

K jubilejnému 30. ročníku veľtrhu sa pripojilo aj Slovenské centrum dizajnu, keď 23. ročníkom podujatia Fórum dizajnu nadviazal na úspešné dizajnérske riešenia. Výstavu „Sedenie 20. a 21. storočia“ vytvorili stoličky a kreslá s pripomienkou dizajnu, technológií a materiálov zo zbierok Slovenského múzea dizajnu. Základom exponátov múzea je výrobný program podniku Tatra nábytok Pravenec. Stretla sa tu tradícia výroby doplnená o jednotlivé produkty výrobcov Javorina v.d. Spišská Belá (drevené masívne postele a komody), Karpiš Nábytok s.r.o. Prievidza (jedálenské stoly), Mobilier dizajn s.r.o. Piešťany (čalúnený nábytok), a Tuli s.r.o. Bratislava (textilné vaky na sedenie). Na tvorbe dizajnérskej expozície sa podieľala Mgr. Katarína Hubová, architektonickom riešení Peter Líška, Ján Jánoš a Filip Horník.

V jej priestore sa uskutočnilo aj slávnostné otvorenie veľtrhu za prítomnosti prezidenta ZSD SR PhDr. Petra Zemaníka, generálnej tajomníčky Služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ing. Zuzany Nouzovskej a poverenej riaditeľky Národného výstaviska Agrokomplex v Nitre Ing. Gabriely Pyteľovej.

Otvorenie veľtrhu Nábytok a Bývanie 2022 (zľava): PhDr. Peter Zemaník – prezident ZSD SR, Ing. Gabriela Pyteľová – poverená funkciou riaditeľa Agrokomplex – Výstavníctvo, Ing. Zuzana Nouzovská – generálna tajomníčka Služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Kovanie do kuchynských skriniek

Pôvodnú charakteristiku odbornosti nitrianskeho veľtrhu zachovali vystavovatelia s ponukou materiálov na výrobu nábytku. Expozícia Blum prezentovala novú zásuvkovú platformu MERIVOBOX ako inšpiráciu pre výrobcov využiť špičkové riešenie. Inovovaná korpusová lišta umožní spoľahlivé výškové a hĺbkové upevnenie rovnakým spôsobom na zjednodušenie montáže počas výroby. Korpusová lišta je úplne novo vyvinutá koncepcia koľajníc pre tichý chod a na požadovanú vysokú nosnosť (40 alebo 70 kg). Expozícia – jedna z najväčších na veľtrhu (196 m2) – bola oslavou významných ocenení German Design Award 2020 a „Reddot winner 2021.

Iný dodávateľ kovania pre kuchynské zásuvky – IW Trend je zástupcom výrobcu GRASS. V Nitre mal príležitosť predstaviť parametre oceneného kovania Kinvaro t-slim na steny skrinky hrúbky 16 mm. Jednoduchá montáž umožní komfortné ovládanie počas používania. Toto kovanie získalo výročnú cenu „Reddot winner 2020“.

Výrobcovia nábytku inovovali osvedčené modely

Účasť výrobcov nábytku na nitrianskej prehliadke bola očakávaná. Komplikovaný predaj v kamenných predajniach a internetové on-line ponuky neumožnili cielene vylepšiť výrobný sortiment. Expozície na jubilejnom 30. ročníku veľtrhu Nábytok a Bývanie 2022 boli menšie a v podstate iba prezentovali pripravenú ponuku pre rok 2020. Tradiční vystavovatelia z minulých ročníkov pripravili asi 20 výstavných stánkov. Ostatné expozície mali inovatívne koncipované prezentácie, aj formou zmenených značiek. Často sa objavoval nábytok v industriálnom štýle. Zaujímavé boli žiadané zariadenia pre kancelárie v domácom prostredí, tzv. home office.

Časť sprievodného odborného programu bola zameraná aj na stavebníctvo pod gesciou Cechu strechárov Slovenska. Informačné stánky boli sústredené v pavilóne M1 a prezentovali sa Stavebná komora SR, Cech strechárov Slovenska, Cech maliarov Slovenska, Cech kachliarov a Cech kominárov. K nim patrili aj expozície Technickej univerzity Zvolen a tiež Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Nitra, ktorá prostredníctvom Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva participovala na odbornosti výstavy Gardénia.

Foto: autor a archív A-X

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina