výstavy

CONECO 2022 predstavilo aj výnimočné okná a dvere

Vystavy_Coneco
Kolektív pracovníkov Makrowin s.r.o. Detva v expozícii na veľtrhu CONECO 2022. V strede riaditeľ spoločnosti Ing. Dušan Majer
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Očakávaná odbornosť najväčšieho slovenského stavebného veľtrhu CONECO 2022 na výstavisku Incheba Expo v Bratislave sa nevytratila. Dlhoročné skúsenosti z expozícií presvedčili návštevníkov, aby sa počas štyroch dní (od 23. do 26. marca 2022) nechali ovplyvniť aktuálnymi trendmi a novinkami v segmente stavebníctva. Po dvojročnom výpadku organizovania veľtrhu sa síce predstavilo menej vystavovateľov – bolo ich takmer 200 zo siedmich krajín, ktorí privítali necelých 35 tisíc návštevníkov hľadajúcich inšpirácie pre stavby, renovácie a zariaďovanie interiérov. Partnerom prehliadky bol Štátny fond rozvoja bývania SR.

Záujemcov o drevodomy priťahovali expozície výrobcov a realizátorov drevostavieb Drevodom Orava s.r.o. a Atrium s.r.o. Pôsobivé prezentácie ukázal nemecky výrobca drevostavieb, fasád na báze drevnej hmoty a spracovateľ dreva Holzwerke Ladenburger, dodávateľ ekologických montovaných domov z ľahkých prefabrikátov Ceramic Houses EU s.r.o.

Nomenklatúra okien a dverí bola zastúpená slovenskými výrobcami Makrowin s.r.o., Unigroup s.r.o., Unistol s.r.o., Internorm s.r.o., českou firmou Pražák s.r.o. Drevené schodištia a zábradlia v inovačnom programe uviedla SWN Moravia s.r.o.

Doplnkové služby a produkty prezentovala nemecká firma Dietrich´s AG (softvér pre drevené konštrukcie), Lamelland s.r.o. (vonkajšie žalúzie), Renojava s.r.o. (farby, laky, oleje, brusivá), český dodávateľ Suchý dům s.r.o. (šetrný a efektívny systém odvlhčovania základov a murovaných stien), Handelsgesellschaft m.b.H z Rakúska (poradenstvo a služby pre stavby a drevostavby).

Medzi vystavovateľov sa zaradili aj odvetvové zamestnávateľské združenia – Zväz stavebných podnikateľov Slovenska a Zväz spracovateľov dreva SR. Propagačné stánky s množstvom odborných rád a služieb pripravili Cech strechárov Slovenska, Cech podlahárov Slovenska a Cech maliarov Slovenska. Zo škôl využila výstavný priestor Fakulta architektúry a dizajnu STU Bratislava.

Sprievodný odborný program

Sprievodný odborný program sústredili do Programového centra v časti D. Denné podujatia vždy začínali formou diskusie Abecedou obnovy budov s využitím zateplenia, ktorú viedla prof. Ing. Zuzana Sternová, PhD. z Technického a skúšobného ústavu stavebného. Od­borníkov potom prilákala desiatka stručných prednášok zameraných na témy:

  • Infraštruktúra pre navrhovanie inteligentných nosných konštrukcií stavieb,
  • Ako postaviť dom v energetickej triede A0 použitím obnoviteľných zdrojov energie,
  • Prechod budov na čistú energiu v zmysle Európskej zelenej dohody.

Zlaté plakety CONECO 2022

Prihlásené inovatívne produkty a stavebné materiály sa uchádzali o Zlatú plaketu CONECO 2022. Ocenili 4 výrobky:

  • Výnimočné drevené okná a dvere vyrobené firmou Makrowin s.r.o. Detva
  • Nové plast-hliníkové okno Internorm s.r.o. s unikátnym kovaním
  • Špeciálnu maltu pre tenkú škáru medzi tehlami vyvinutú firmou Heluz – cihlářský průmysl
  • Produkt Alispenta firmy Vertemax zameraný na bezpečnosť práce na lešení.

Čestné uznanie udelili prevetrávanej fasáde z prírodných prvkov firmy Scanroc.

Zlatou plaketou ocenili exponát Makrowin HS ZERO za inovatívne riešenie bezbariérových posuvných dverí s nulovou bariérou určených pre pasívne a nízkoenergetické budovy. Bezbariérový prechod ocenia najmä vozíčkari, starší ľudia, ale aj deti. Vyhotovenie „panoráma“ má maximálne presklené plochy a minimalizovaný rám. Pridanou hodnotou je ich energetická úspornosť, takže zákazníkom šetria peniaze a prinášajú tepelné zisky. Na rámy okien a dverí používa výrobca vysoko kvalitné hranoly, ktoré sa lepia zo štyroch lamiel výberového dreva s vysokou hustotou s radiálnym a poloradiálnym sklonom vláken, čím sa zabezpečí tvarová stálosť a stabilita okna, resp. dverí.

Veľtrh CONECO 2022 dopĺňal 30. ročník prehliadky Racioenergia. Expozície sa vzájomne dopĺňali, aby stavebné riešenia bývania a renovácií prinášali maximálne úspory energií. Nová stavebná sezóna tak bola symbolicky otvorená a môžeme očakávať aktívne riešenia. Veď vlani slovenská stavebná produkcia dosiahla objem 5,4 mld. eur, čo je medziročný pokles o 2,1 %.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina