aktuality

Grand designéři oslovili porotu umyvadly, lavičkou a katamaranem

Grand designéry roku 2021 se stala dvojice tvůrců Roman Vrtiška a Vladimír Žák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Grand designéry roku 2021 se stala dvojice tvůrců Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Do Síně slávy českého designu vstoupila Liběna Rochová.

Vyhlášení vítězů a předání cen Czech Grand Design 2021 proběhlo na slavnostním večeru v Hudebním divadle Karlín v úterý 22.3.2022. Vítězové převzali historicky nejtěžší trofeje, letos v podobě pětikilového litinového pečetidla.

Roman Vrtiška a Vladimír Žák zvítězili v kategorii Designér roku – Ceny Ministerstva kultury ČR a stali se také Grand Designéry roku 2021. Odborná porota ocenila především tři počiny, které perfektně charakterizují široký záběr typický pro studio Vrtiška & Žák – kolekce umyvadel a koupelnového nábytku, lavička Reforma pro mmcité a katamarán.

Roman Vrtiška a Vladimír Žák se potkali při studiu na UMPRUM v ateliéru produktového designu, dohromady absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách a v roce 2019 oslavili 10. výročí společného ateliéru. Od roku 2016 společně vedou také Ateliér designu nábytku a interiéru (D2) na UMPRUM v Praze. Grand Designéři budou mít v nadcházejících měsících vlastní výstavu v Moravské galerii v Brně.

Parková lavička Reforma (mmcité)

Do Síně slávy za celoživotní přínos českému designu letos vstupuje módní designérka, profesorka Liběna Rochová.

Do Síně slávy vstupuje Liběna Rochová

Cenu pro Výrobce roku získala letos zavedená firma Master & Master, a to hned za dvě úspěšné spolupráce z loňského roku – stolek Gon navržený Jakubem Pollágem a židli Mistra od designérky Lucie Koldové.

Dvojice Master & Master a židle Mistra od Lucie Koldové

Umístění v dalších kategoriích:

Módní designér roku – PÁR & Eliška Horčíková

Designér šperku roku – Studio Olgoj Chorchoj

Fotograf roku – Vojtěch Veškrna

Grafický designér roku – Adéla Svobodová

Ilustrátor roku – David Böhm & Jiří Franta

Objev roku – Monika Martykánová

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina