materiály

Odpadní dvířka s bezdotykovým otevíráním

Materialy_Dvirka
V okamžiku, kdy senzor zaznamená pohyb ruky (na vzdálenost 0–300 mm), víko se automaticky otevře a po několika sekundách opět automaticky zavře
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Hygiena je v posledních dvou letech jedním z nejskloňovanějších slov. V souvislosti se současnými hygienickými opatřeními platí základní pravidlo 3R neboli RRR, to je respirátor – rozestupy – ruce. V případě rukou se jedná o dezinfekci a důkladné mytí. Ale také eliminace doteků, zejména kontaktu s předměty ve veřejných prostorech. Mezi nejzmiňovanější patří dveřní kliky či madla. Toto riziko pomáhají eliminovat automatické dveře. Stále je ale ve veřejných prostorech – v halách obchodních center, čekárnách, na toaletách apod. – dost předmětů, kde je poměrně velká pravděpodobnost, že se kontaktu s nimi nevyhneme.

Příkladem jsou třeba odpadkové koše či boxy, které jsou – opět z hygienických důvodů – uzavřené víkem. Často se jedná o kyvadlové víko otevíratelné lehkým zatlačením. Tyto uzávěry, podobně jako dveřní kliky či madla, mohou být přitom bohatým zdrojem různých infekcí včetně covidu.

S řešením přišel japonský výrobce nábytkového kování a komponentů, který nabízí mj. i zmíněné uzávěry na odpadkové koše. Jako novinku představil elektricky ovládaná „odpadní dvířka“, využitelná jak ve veřejném prostoru, tak v domácnosti, za která získal ocenění Interzum Award 2021.

Uzávěr tvoří rámeček a v něm kyvadlově zavěšené víko. Oba díly jsou kvůli odolnosti a snadné údržbě vyrobeny z nerezové oceli. Víko se vyklápí směrem dovnitř pod úhlem 80° pomocí malého elektropohonu instalovaného na zadní straně rámečku a ovládaného citlivým optickým senzorem. Víko se otevře automaticky poté, co senzor zaznamená pohyb ruky na vzdálenost, kterou lze nastavit v rozsahu 0–300 mm. Senzor má detekční radius ve vodorovné rovině ±45°.

Schematicky znázorněná funkce automatického otevření a zavření víka

Po několika sekundách se opět automaticky plynule uzavře. Integrovaný mechanismus měkkého zavírání zajišťuje, že se víko bezpečně zavře bez přiskřípnutí ruky uživatele.

Příklad instalace odpadních dvířek

Elektropohon je napájen elektrickým proudem z AC adaptéru, který se k jednotce připojí pomocí kabelu a připojovacího konektoru. Při plánování je tedy nutné pamatovat na to, že v blízkosti odpadkového koše či boxu musí být instalována elektrická zásuvka 230 V.

V případě výpadku proudu lze jednotku otevřít a zavřít ručně, funkce měkkého zavírání není ovlivněna.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina