technológie

Špičkový originál pro přesné výsledky – nyní ještě více zdokonalený

Festool
Pomocí lepicích podložek lze vodicí lištu upevnit na pracovní plochu, na podlahu nebo na stěnu. Rovné řezy se tak podaří v každé poloze. Foto: archiv Festool
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Kdo na to přišel? Firma Festool téměř před 60 lety vynalezla první vodicí lištu a od té doby ji dále zdokonaluje. Má nový vzhled a chytré detaily. Výsledek: rovné a přesné řezy – nejen při práci ve vodorovné poloze, ale od nynějška i na stěně. Jak je u firmy Festool zvykem, při zavedení nové vodicí lišty FS-/2-KP přichází s novými rozmanitými detailními řešeními v podobě inteligentního a praktického příslušenství.

Originál vodicí lišty je již desetiletí známý tím, že se s ním dosahuje řezů bez otřepů. Gumový okraj přímo na nárysu brání vytrhávání třísek na hranách – dokonce i u úhlových řezů. Kluzná podložka zabezpečuje lehký posuv nářadí na vodicí liště. Přilnavá podložka na spodní straně vodicí lišty chrání povrch řezaného obrobku.

Rovné a přesné řezy – ve všech polohách
Nová vodicí lišta FS/2-KP umožňuje rovné a přesné řezy nejen při práci ve vodorovné poloze na zemi nebo na pracovní ploše, ale v budoucnu také při použití na stěně. Díky lepicím podložkám je možné novou vodicí lištu bezpečně upevnit, aniž by se posunula. Aby se to podařilo, vytvořila firma Festool v nových vodicích lištách otvory, do kterých lze tyto lepicí podložky jednoduše nasadit. Stačí pak vodicí lištu nasadit do požadované polohy, přitlačit lepicí podložky – a vodicí lišta už je bezpečně upevněná pro řezání. Lepicí podložky zabezpečují spolehlivé upevnění a přesné řezání – i v komplikovaných polohách. Poté lze lepicí podložky jednoduše a beze zbytků odstranit i z choulostivých povrchů, aniž by se obrobek poškodil.

Jednoduchá a praktická přeprava
Také pro praktickou přepravu vymyslela firma Festool něco nového: Díky otvoru uprostřed je možné vodicí lištu bez problému nasadit na držadlo všech Systainerů a přenášet ji společně s nimi. Toto řešení umožňuje jednoduchou a praktickou přepravu až dvou vodicích lišt.

Festool
Jednoduchá přeprava dvou vodicích lišt: pomocí držadla Systaineru a otvorů ve vodicí liště. Foto: archiv Festool

Samovyrovnávací: rychlé a pohodlné rovné spojování vodicích lišt
Nové spojky umožňují rovné a stabilní spojování vodicích lišt – to platí pro všechny vodicí lišty Festool. Jsou tak možné přesné řezy – i u dlouhých obrobků – po celé délce dvou nebo více spojených vodicích lišt. Gravírování laserem pomáhá pro nasazení spojek ve správném pořadí. Samovyrovnávací funkce zabezpečuje rovné spojení a přesné výsledky.

Festool
Nové spojky jsou samovyrovnávací. Foto: archiv Festool

Přesné úhlové řezy od -60° do +60°
Se zavedením nových vodicích lišt navrhla firma Festool také nový úhlový doraz pro rychlé úhlové řezy s přesným vedením. Lze s ním s přesným opakováním a vysokou precizností lze nastavit úhly od -60° do +60°. To znamená: Úhlový doraz zabezpečuje širokou oblast použití a naprostou flexibilitu. Díky rychloupínací páčce lze úhlový doraz intuitivně a snadno nasadit na vodicí lištu. V kombinaci s okružní pilou a řezacím a pracovním stolem tak vznikne dokonce mobilní pila na rozřezávání desek. Úhlový doraz je navíc opatřený dlouhou příložnou hranou a průzorem, aby ho bylo možné snadno a rychle vyrovnat podle hrany obrobku. Přídavné příložné čepy zajišťují bezpečnou opěrnou plochu – i u materiálů se zaoblenou hranou. Všechny ovládací prvky lze intuitivně ovládat seshora bez použití nástrojů.

Festool
Nový úhlový doraz lze rychle a bez použití nástrojů nasadit na vodicí lištu: pro přesné úhlové řezy od -60° do +60°. Foto: archiv Festool

Nový Systainer s příslušenstvím pro vodicí lišty
Pro přehledné uložení nabízí Festool nový Systainer s příslušenstvím pro vodicí lišty, ve kterém jsou uložené nový úhlový doraz FS-WA, dvě nové spojky FSV/2, nový usměrňovač FS/2-AW, dvě šroubovací svěrky, doraz proti zpětnému rázu, kombinovaný klíč na vnitřní šestihran. Jedná se o nový Systainer³.

Festool
Nový usměrňovač FS/2-AW zabraňuje zachycení sací hadice a kabelu na konci vodicí lišty. Foto: archiv Festool

Rychlé umístění a spolehlivé upevnění
Pro oblast organizace pracoviště přinese Festool od října novou pákovou svěrku MFT, která umožňuje spolehlivé upevnění obrobků bez posunutí. Díky kompatibilitě s děrováním MFT ji lze jednoduše nasadit na multifunkční stůl (MFT) nebo „mobilní dílnu“. Upínací páčka umožňuje rychlé a pohodlné upínání a povolování jednou rukou. Tak lze vodicí lišty i nejrůznější materiály upevnit ve výšce až 80 milimetrů. Díky svislému upevnění lze na MFT nebo na „mobilní dílnu“ MW 1000 upnout dokonce i kruhové a nízké obrobky.

Festool
Pomocí nové pákové svěrky lze svisle upevnit obrobky různých tvarů. Foto: archiv Festool
Festool CZ s.r.o. - logo

Veškeré nové příslušenství je kompatibilní se všemi vodicími lištami Festool FS/2. Nové vodicí lišty FS/2-KP s lepicími podložkami jsou k dispozici v délkách 1400 a 1900 mm. Vodicí lišty, nový úhlový doraz, nové spojky, nový Systainer s příslušenstvím pro vodicí lišty a nové pákové svěrky MFT lze zakoupit od října 2021 ve specializovaných obchodech. Více informací na www.festool.cz.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina