aktuality

Drevené repliky strojov legendárneho Leonarda da Vinciho

Repliky strojov Leonarda da Vinciho na výstave v Slovenskom národnom múzeu – Múzeum Bojnice
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Renesančný vynálezca a tvorca Leonardo da Vinci vytvoril pred 500 rokmi množstvo užitočných strojov, ktoré sa zmenili na dnes už nevyhnutných pomocníkov človeka. Zaujímavé sú konštrukcie predchodcu vrtuľníka, rôzne kladkostroje, vodný tank, bicykel.

Repliky strojov a mechanizmov vyrobil z dreva Miroslav Mužík a sú vystavené v SNM – Múzeum Bojnice. Viac ako 50 makiet strojov tvorí unikátnu expozíciu „Legendárne da Vinciho stroje“. Na výrobe drevených mechanizmov bez jediného klinca pracoval 6 rokov. Súčasťou vystavených exponátov je aj Leonardov lev, ktorý vďaka súkolesiam demonštruje pohyb nôh leva. Výstava je prístupná v SNM – Múzeu Bojnice od 25. júna do 12. septembra 2021. Umiestnená je v budove bývalej Zámockej reštaurácie, hneď vedľa vchodu do Bojnického zámku.

Autor drevených replík Miroslav Mužík je rodákom z Blanska. Vyučený konštruktér a amatérsky modelár získal v marci za toto dielo Čestné uznanie a Čestnú plaketu od Asociácie strojných inžinierov v Českej republike. Je jediným nositeľom ocenení, ktorý nemá inžinierske vzdelanie. Pri tvorbe svojich strojov dokázal rozlúštiť pôvodné nákresy a poznámky Leonarda da Vinciho a dokonca odstrániť drobné chyby. Po prevzatí ocenenia bola aj krátka výstava jeho drevených replík v Blansku. Na plaketu navrhol a vytvoril drevený stojan.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina