technológie

Profesionální upnutí nástrojů v CNC strojích a frézovacích routerech

Aparatea
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Vysoká přesnost a rychlost CNC strojů začíná u správného upnutí. Práce s CNC stroji nemusí jít vždy podle našich představ. Může se stát, že se splaší stopková fréza nebo třeba upínací kleština, a katastrofa je na světě. Připravili jsme si pro Vás základní přehled kleštin, převlečných matic a upínacích hlav používaných v CNC strojích. Při přemýšlení nad způsobem upnutí pamatujte na to, že výběrem ovlivníte výsledky Vašeho nástroje i životnost Vašich kleštin.

Jaké jsou tedy možnosti?

Kleština slouží k upnutí nástroje do upínací hlavy. Dle tvaru rozlišujeme dva základní typy kleštin. Jsou to kleštiny se systémem ER a EOC. Každý z těchto typů má značné množství variant a rozměrů. Z variant jsou nejpoužívanější ER32, ER40 a EOC 25. Rozměr kleštiny závisí na upínací stopce Vašeho nástroje.

Převlečnou matici používáme k zajištění kleštiny v upínací hlavě. U převlečných matic rozlišujeme dva základní typy, které závisí na tom, jaké používáte upínací hlavy. Na výběr máte mezi DIN6499 a DIN6388. Každá z těchto variant nabízí standartní i ložiskové převlečné matice. Záleží tedy pouze na tom, pro jaké nástroje, potažmo typ práce, matici pořizujete.

Upínače se v současné době dělí do dvou základních skupin, kterými jsou HSK63F a ISO30. Tyto skupiny se liší primárně provedením rozhraní dle norem DIN69893 a DIN69871. Toto rozhraní má vliv na upnutí do stroje. Obě varianty nabízejí také upínače s prodlouženým vřetenem. Dále také v nabídce najdete upínače se speciálním způsobem úchopu. Jsou jimi např. hydro a termo upínače. Moderní CNC centra jsou vybavena zásobníkem s výměníkem nástrojů. Správný počet upínačů vybavených potřebnými nástroji zajišťuje hladký výrobní proces, bez nutnosti stroj zastavovat z důvodu výměny nástroje.

Aparatea

V posledních letech se do popředí dostává systém termo upínání, ke kterému nepotřebujete kleštiny, ani převlečné matice. Upnutí nástroje probíhá díky roztažnosti kovů. Upínač je vložen do speciálního stroje, který ho zahřeje. Zahřátím se upínač roztáhne, tudíž je možné vložit nástroj. Po schlazení je nástroj trvale upnut v upínací hlavě. Tato metoda má značnou výhodu v pevnosti upnutí. Jednou z nevýhod je však nutnost mít pro každý nástroj samostatnou upínací hlavu, neboť není možné nástroje vyměnit na dílně. I na ostření odchází nástroj i s termo upínačem. Je proto třeba na to myslet při nákupu upínacích hlav.

Aparatea

V neposlední řadě vám nabízíme také univerzální upínací přípravky kompatibilní s upínacími hlavami typu HSK63F a ISO30. Upínací přípravek Vám zajistí přesný úchop při povolování či utahování převlečné matice, a to bez poškození upínací hlavy.

Kromě značného výběru nástrojů a příznivých cen, nabízíme také odborné poradenství a kompletní servis nástrojů. Díky tomu vždy vyřešíme nákup a poradenství při správném nastavení řezných podmínek a vhodně zvolených nástrojů.

Aparatea
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina