aktuality

Dřevěná města by mohla ukládat polovinu současných emisí uhlíku cementářského průmyslu

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Budovy kolem nás vytvářejí celou třetinu globálních emisí skleníkových plynů. To je zhruba desetkrát více než celosvětový letecký provoz. Jen v Evropě se každý rok postaví přibližně 190 milionů metrů čtverečních bytového prostoru, zejména ve městech, a jeho množství rychle roste tempem téměř jednoho procenta ročně.

Nedávná studie provedená výzkumnými pracovníky na univerzitě v Aaltu a ve Finském institutu pro životní prostředí ukazuje, že přechod na dřevo jako stavební konstrukční materiál by významně snížil dopad stavebních konstrukcí na životní prostředí. Výsledky ukazují, že pokud by 80 % nových obytných budov v Evropě bylo postaveno ze dřeva a dřevo by bylo použito na konstrukce, obklady, povrchy a vybavení domů, všechny tyto budovy by ročně uskladnily 55 milionů tun CO2. To odpovídá přibližně 47 % ročních emisí evropského cementářského průmyslu.

Studie je založena na rozsáhlé analýze literatury. Na základě 50 případových studií vědci rozdělili budovy do tří skupin podle toho, kolik dřeva používají, a v důsledku toho kolik CO2 ukládají.

Skupina s nejmenším množstvím dřeva ukládala 100 kg CO2/m2, střední skupina 200 kg a skupina s největším množstvím dřeva 300 kg. Potenciální kapacita pro ukládání uhlíku obecně nesouvisela s typem budovy nebo dřeva, ani s její velikostí; kapacita je spíše založena na počtu a objemu dřeva použitého jako stavební prvky, od nosníků a sloupů po stěny a povrchové úpravy.

Vědci se také podívali na to, jak by Evropa mohla dosáhnout obrovského snížení modelováním cesty k dosažení úrovně 55 milionů tun ročně do roku 2040. Řekněme, že v roce 2020 bylo 10 % nových obytných budov postaveno ze dřeva, z nichž každá uchovávala 100 kg CO2/m2. Podíl dřevostaveb by do roku 2040 musel vzrůst na 80 %. Scénář zároveň vyžaduje přechod k dřevěným budovám, které ukládají ještě více oxidu uhličitého, přičemž více budov spadá do kategorie 200 případně 300 kg CO2/m2.

Energetická účinnost je nejčastěji používaným nástrojem pro měření dopadů budov na životní prostředí. Energetická účinnost však vyžaduje více izolace, efektivní rekuperaci tepla a lepší okna. Ve skutečnosti tak zhruba polovina uhlíkové stopy domů s nulovou spotřebou energie vznikne dříve, než v nich někdo vůbec začne bydlet.

Pokud jde o výrobky ze dřeva, dřevěná budova poskytuje dlouhodobější skladování uhlíku než buničina nebo papír. Podle zjištění studie má dřevěná budova o rozloze 100 m2 potenciál pro skladování 10 až 30 tun CO2. Horní rozsah odpovídá průměrným emisím CO2 za 10 let.

Zdroj: sciencedaily.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina