technológie

Poznejte kvalitu diamantových nástrojů

Aparatea
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Společnost ITA Tools působí na poli výroby a ostření profesionálních nástrojů a příslušenství pro zpracování dřeva, plastů, kompozitů i hliníku. Byla založena v roce 2009 jako rodinný podnik, který se během pár let vypracoval až na jednu z vedoucích pozic ve střední a východní Evropě. Za rozvojem firmy stojí především tři klíčové faktory – profesionalita, vysoká kvalita nástrojů a spokojenost zákazníků.

Profesionální technologie výroby diamantového nástroje pro dřevoobrábění je poměrně nová. Standardně se k výrobě nástrojů používají tvrdokov, ocel, ale v posledních letech bývá oblíbeným polykrystalický diamant. S používáním materiálů ve výrobě, jako je MDF, DTD, LDTD vznikla nutnost navýšení efektivity a přizpůsobivosti nástroje k maximální výdrži. V důsledku toho se od poloviny 80. let postupně přechází v nábytkářském průmyslu na polykrystalický diamant. Nástroje jsou nejčastěji používány při výrobě nábytku právě z velkoplošných materiálů. Časté jsou diamantové předřezy, a to jak skládané, tak i kónické nebo také drážkovací frézy, frézy na nesting, do olepovaček, předfrézovací hlavy, profilovací hlavy a mnoho dalších. Ve srovnání s tvrdokovovým nástrojem je diamantový nástroj vybaven vysokou odolností vůči opotřebení i přehřátí, což je důležité při obrábění LTD a MDF. Tvrdokovové nástroje jsou hojně používány pro svou nízkou cenu, avšak tato nízká cena je vykoupena častou výměnou žiletek a ostřením, neboť ve velkoplošných materiálech se HW zahřívá kvůli vyšším teplotám v místě řezu, což má přímý dopad na výkon a kvalitu obrábění, což vede výrobce nábytku k přechodu na diamantové nástroje.

Jaké jsou výhody pro zákazníka používající diamantový nástroj?

Aparatea

Přechodem na DIA nástroj pocítíte až trojnásobné zvýšení rychlosti posuvu i výkonu. Pro představu, v řezu je rychlost posuvu u HW nástroje 8 – 10 m/min, zatímco u diamantového nástroje se rychlost vyšplhá až k 30 m/min. S takovým nástrojem je možné přesně dodržet rozměry i povrchovou úpravu, díky čemuž se výrazně sníží průmyslový odpad i výrobní náklady. Další velkou výhodou přechodu na diamantové nástroje je vysoká přesnost řezů. Nyní popořádku, co je to vlastně hrubost RA < 0,3 µm (mikrometrů). To je jednoduše řečeno hladkost povrchu těla. Tento parametr má vliv na přesnost uchopení v kleštině. Při upnutí do kleštiny bude upínací síla rovnoběžná po celé ploše stopky.

Aparatea

Dalším důležitým parametrem je odchylka stopky v třídě přesnosti h6, což značí, že rozdíl měření průměru v jakémkoli místě stopky nepřesahuje 0,011 mm. Při upnutí do kleštiny se síla upnutí rozprostře paralelně po celé ploše trnu.

Aparatea

Třetí výhodou je dynamické vyvažování každé frézy v třídě G2,5. Velmi vysoká přesnost vyvážení zaručuje stabilitu práce, zatímco minimalizace nerovností stopky eliminuje i ty nejmenší vibrace při vysoké rychlosti i zatížení.

Jaké materiály se používají na diamantové nástroje v ITA Tools?

Aparatea

Těla různých typů nástrojů jsou vyráběna také z různých materiálů. Třeba tělo série DT1 a DT2 je zhotoveno z tvrdokovu s tvrdostí 93,8 HRA. Pevnost nástroje závisí na tvrdosti těla, tudíž čím pevnější, tím menší pravděpodobnost přenosu vibrací. Tělo fréz v sériích DTA, DTN, DTE je zhotoveno z nerezové oceli 32 HRC. Tyto frézy jsou proto odolné vůči korozi, ke které může jednoduše dojít při nízkých teplotách a vysoké vlhkosti, které jsou v dílnách obvyklým jevem. Kvalita povrchu stopky na našich frézách je stejná ve všech fázích opotřebení. Nerezová ocel se ukazuje být tvrdším a pevnějším materiálem v porovnání s obyčejnou ocelí, kterou používá většina výrobců při výrobě korpusů diamantových fréz.

Jak probíhá servis diamantového nástroje?

Aparatea

Díky vysoké odolnosti se diamantový nástroj musí ostřit mnohem méně častěji než tvrdokovové nástroje. Pro diamantové nástroje je nejvhodnější používat laserové ostření, kterým se nástroj neničí, na rozdíl od standardního broušení kotoučem. Laserové ostření nabízíme jako jediní v České republice a stávající zákazníci se k nám rádi vracejí. Po ostření je nástroj předán k vyvážení, po kterém následuje kontrola kvality a odeslání nástroje zákazníkovi.

Posuňte svou práci na vyšší úroveň a pořiďte do své dílny diamantové nástroje firmy ITA Tools. Pro nákup nástrojů navštivte stránku www.stopkovefrezy.cz nebo se zastavte osobně na naší prodejně Tuřanka 52, Brno. Pokud máte jakýkoliv dotaz, tak neváhejte a kontaktujte nás na adrese prodej@stopkovefrezy.cz

Aparatea

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina