aktuality

Designblok ocenil nejlepší autory a projekty dvaadvacátého ročníku

Absolutní vítěz Jan Plecháč
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Designblok v sobotu 10. října rozdal ocenění pro nejlepší tvůrce a instalace 22. ročníku. Ceny Designbloku byly rozdány v 11 kategoriích a odborná porota ocenila nejlepších produktové novinky, svítidla, nábytek, bytové doplňky, ale i nejzdařilejší módní kolekci a šperk. Mezi oceněnými jsou etablované značky i jména začínajících autorů. Absolutním vítězem se stal Jan Plecháč, který pro Designblok navrhl hned dvě expozice – tematickou výstavu Vášeň a hlavní instalaci Designerii, složenou z 222 štaflí.

Bývalá rajská zahrada v Gabrielu Loci se proměnila v Designerii a nabídla návštěvníkům možnost odpočinout si na gigantické instalaci ze štaflí. Její autor Jan Plecháč využil dle svých slov běžného, všedního předmětu, jako jsou štafle a hravou formou inspiroval návštěvníky k většímu nadhledu, který je ve společnosti potřeba. Zároveň výstavu připravil v režimu „zero waste“ tedy nezbyde po ní žádný odpad. Po skončení výstavy se štafle totiž prodají a výtěžek putuje na podporu Centra Paraple. Druhým oceněným počinem je výstava Vášeň, do které obtiskl svůj osobní zápal pro motorky. „Mým cílem bylo vdechnout život morálně i technicky zastaralé věci – motorce Jawa za pomoci šikovných mistrů hned několika řemesel, kteří by se za normálních okolností u jednoho projektu asi nikdy nepotkali. Mistři svého řemesla, kteří vystupují ze své komfortní zóny, pracují na společném cíli a nechávají si nahlížet přímo pod ruce,“ popsal designér Jan Plecháč. V jedné dílně se potkává um týmu stavitelů motorek, sedláře, brusiče, ale i šperkaře a ilustrátora a společně přetvářejí nepoužitelný starý stroj ve šperk, mistrovský kousek současného designu.

Český výrobce Todus si odnesl výhru za Nejlepší nábytek – kolekci Baza a stůl Branta od belgického Studia Segers. Mezi svítidly porota ocenila speciální akustické podsvícené panely Eclipse od studia Lappa Anny Leschingerové a Lenky Preussové. Nejlepší bytové doplňky, konkrétně textilní produkty, deky, zrcadla i nábytek, vystavila značka IHOR. Mezi novinkami firem zvítězila kolekce SOLO porcelánky Rudolf Kämpf a z designérů slavila etablovaná dvojice DECHEM, známá především pro nezaměnitelná svítidla, která si tentokrát cenu odnesla za zrcadla a nástěnné objekty.

V kategorii šperk získala ocenění Maria Kobelova a za nejlepší módní kolekci porota zvolila řadu kabátů Together značky Soolista, jejíž novinka umožňuje pohodlné nošení dětí vpředu nebo na zádech v teple kabátu. Mimořádným počinem mimo kategorie byla zvolena historická akvizice tvorby českých designérů Moravské galerie v Brně, která nakoupila v koronavirové době díla za 2,5 milionu korun a výběr prezentuje právě na Designbloku.

Neotřelé nápady i interaktivní zpracování tradičně soupeří v kategorii Nejlepší instalace. Mezi výrobci a prodejci zabodovala společná instalace značek Vitra a Křehký, kterou speciálně pro Designblok vytvořil scénograf Marek Cpin. Nejlépe zpracovanou výstavou mezi designéry byla ta studia Vobouch, ve které hrály hlavní roli dvě vázy, UV světlo a iluze hloubky prostoru. O titul za nejlepší instalaci školy se rozhodovalo mezi třemi ateliéry pražské UMPRUM. Nakonec ocenění získal Ateliér keramiky a porcelánu.

Designblok skončil v neděli 11. října. Virtuální podoba Designbloku je na www.designblok.cz k vidění do konce října.

Zdroj: designblok.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina